Prospect AMOXICILINA, pulbere suspensie de uz oral
Detalii prospect AMOXICILINA, pulbere suspensie de uz oral
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul AMOXICILINA, pulbere suspensie de uz oral au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Mod de administrare
- Compozitie
- Indicatii
- Actiune farmacoterapeutica
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Antibiotice Iasi
- Actioneaza asupra:
Antiinfectioase de uz sistemic - Grupa medicament:
Alte antibacteriene
Mod de administrare
Se adauga in flacon apa proaspat fiarta si racita, pana la semnul de pe eticheta. Se agita pentru omogenizare (1-2 min) si se completeaza din nou cu apa pana la semnul de pe eticheta realizandu-se 60 ml suspensie, continand 1,5 g amoxicilina (125 mg substanta in 5 ml suspensie), se administreaza: -la copii 0-2 ani: 1/2 lingurita - menzura (65 mg) la 8 ore; -la copii 2-10 ani: 1 lingurita - menzura (125 mg) la 8 ore. In caz de insuficienta renala posologia va fi adaptata afectiunii (la un clearance al creatininei mai mic de 10 ml, doza va fi micsorata la 6-15 mg/kg corp/zi).
Compozitie
Pulbere suspendabila continand amoxicilina 1,5 g si excipienti (Carboximetilceluloza, Oranjen Kapsaroma, zaharina sodica, nipagin, citrat de sodiu p.a., acid citric p.a., clorura de sodiu, zahar farmaceutic) ad. 20 g.
Indicatii
Infectii cu germeni sensibili la amoxicilina la nivelul tractului respirator (rinofaringite, sinuzite, traheite, bronsite etc.), tractului geni-to-urinar, ale tubului digestiv si cailor biliare; ale tegumentelor precum si in cazuri de endocardita si meningite.
Actiune farmacoterapeutica
Antibiotic bactericid cu spectru cuprinzand germeni grampozitivi (cu exceptia celor producatori de penicilinaza) si gramnegativi (E. coli, Pr. mirabilis, Salmonella etc.). Dupa administrare orala produsul este rapid absorbit (70-80%) fara a fi influentat de alimentatie (poate fi administrat inainte, in timpul sau dupa mese) si realizeaza o concentratie maxima plasmatica dupa aproximativ 2 ore. Produsul are o foarte buna penetratie tisulara si in lichidele biologice (secretie bronsica, sinusuri, saliva, LCR, seroase, urechea medie, lichidul amniotic); nu este metabolizat in organism eliminandu-se sub forma activa prin urina (in 6 ore - 70-80% din doza absorbita) si prin bila (5-10%).
Contraindicatii
Alergie la peniciline, infectii cu virus herpetic si in mononucleoza infectioasa (risc de accidente cutanate).
Reactii adverse
Manifestari alergice in special la pacientii cu hipersensibilitate la peniciline sau cefalosporine (hipersensibilitate incrucisata), tulburari digestive (greata, varsaturi, diaree), usoara crestere tranzitorie a transaminazei serice, anemie, leucopenie, trombopenie reversibila.