Prospect BECONASE, spray nazal
Detalii prospect BECONASE, spray nazal
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul BECONASE, spray nazal au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Supradozare
- Farmacocinetica
- Mod de actiune
- Forma de prezentare
- Precautii farmaceutice
- Indicatii
- Doze si mod de administrare
- Contraindicatii
- Reactii adverse
- Sarcina si lactatie
Producator: Glaxo Wellcome
- Actioneaza asupra:
Aparatul respirator - Grupa medicament:
Preparate nazale
Precautii
Infectiile pasajului nazal si a sinusurilor paranazale trebuie tratate corespunzator, dar nu constituie o contraindicatie specifica pentru tratamentul cu Beconase. Transferarea pacientilor de la terapia steroida sistemica la tratamentul cu Beconase trebuie sa se faca cu grija, daca exista motive sa presupuneti ca functia adrenala este afectata. Daca dozele recomandate de beclometazona sunt depasite sau daca indivizii sunt in mod particular sensibili sau predispusi la o recenta terapie sistemica cu steroizi, efectele sistemice pot aparea, inclusiv reducerea ratei de crestere. Desi Beconase Spray Nazal va controla rinitele alergice sezoniere in marea majoritate a cazurilor, in situatia unei cantitati anormal de mare de alergeni in timpul verii, in anumite cazuri, terapia aditionala poate fi folosita pentru a controla simptomele oculare.
Supradozare
Unicul efect daunator care urmeaza dupa inhalarea unor cantitati mari de medicament, la un interval scurt de timp, este supresia axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian (HPA). Nu este necesar sa se ia masuri speciale de urgenta. Tratamentul cu Beconase Nasal Spray trebuie continuat cu dozele recomandate. Functia axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian se reface in una sau doua zile.
Farmacocinetica
Beclometazona 17, 21 - dipropionat administrata intravenos este eliminata rapid, timpul de injumatatire este de aproximativ 30 minute. Beclometazona 17 - monopropionate (BMP) apare rapid in plasma dupa beclometazona dipropionat (BDP) administrata intravenos si este ea insasi eliminata avind un timp de injumatatire de 30 minute. BDP este legata de proteinele plasmatice pina la 87%. Maxim 14% din doza intravenoasa de BDP este excretata in urina in 96 ore, in principal ca metabolit polar din care o parte este fractia conjugata. Pina la 64 % din doza este excretata prin fecale, in primul rind sub forma libera si apoi sub forma conjugata. Dupa administrarea intranazala de BDP o fractie nedefinita din doza este absorbita prin mucoasa nazala. Cantitatea ramasa, dupa drenaj sau filtrare mucociliara, este inghitita si este disponibila pentru absorbtie la nivelul tractului gastro-intestinal. O doza intranazala de 200 mg BDP nu determina concentratii masurabile de BDP in plasma (limita 100 picograme/ ml). In timpul primului pasaj la nivelul ficatului exista o inactivare metabolica rapida a majoritatii dozei de BDP absorbita. Nu se cunoaste daca mucoasa nazala contine enzime capabile sa metabolizeze BDP. Ficatul metabolizeaza BDP la BMP si mai departe il converteste la metaboliti polari.
Mod de actiune
Beclometazona dipropionat BP are un potent efect anti-inflamator la nivelul tractului respirator, la doze care nu sunt active la nivel sistemic.
Forma de prezentare
Beconase Nasal Spray este un aerosol dozat care elibereaza 50 mg beclometazona dipropionat la fiecare pulverizare, printr-un aplicator cu design special.
Precautii farmaceutice
Beconase Nasal Spray trebuie depozitat la temperaturi sub 30 grade Celsius. La fel ca in cazul majoritatii medicatiei inhalatorii, efectul terapeutic al acestui medicament poate scadea cind recipientul este rece. Protejati de inghet si de lumina solara directa. Recipientul nu va fi intepat, spart sau aruncat in foc, chiar daca aparent este gol.
Indicatii
Profilaxia si tratamentul rinitelor alergice perene si sezoniere si a rinitelor vasomotorii.
Doze si mod de administrare
Beconase se va administra numai pe cale nazala. Adulti si copii peste 6 ani: Doza recomandata este de doua pulverizari in fiecare nara, de doua ori pe zi. Regimul de dozaj care consta dintr-o pulverizare in fiecare nara de trei sau patru ori pe zi poate fi preferat. In mod normal doza totala administrata nu trebuie sa depaseasca 8 pulverizari (400 mg). Utilizarea regulata a produsului este esentiala pentru a obtine beneficiul terapeutic complet. Cooperarea pacientului trebuie cautat sa corespunda cu regimul de dozaj obisnuit si se va explica ca efectul maxim poate sa nu fie obtinut chiar de la primele pulverizari. Copii cu virsta mai mica de 6 ani: Nu exista date clinice suficiente pentru a recomanda utilizarea produsului la aceasta grupa de virsta.
Contraindicatii
Beconase Spray Nazal este contraindicat la pacientii cu istoric de hipersensibilitate la oricare din componentii sai.
Reactii adverse
Au fost raportate extrem de rar cazuri de perforatie a septului nazal dupa utilizarea corticosteroizilor cu administrare intranazala. Ocazional, imediat dupa utilizarea spray-ului nazal, au aparut crize de stranut. La fel ca in cazul si altor spray-uri nazale, rar au fost raportate uscaciunea si iritatia nasului si gitului, gustul si mirosul neplacute, epistaxisul. S-au raportat rare cazuri de crestere a presiunii intraoculare in cazul glaucomului, asociate cu utilizarea beclometazonei intranazal. Reactii de hipersensibilitate ce includ eruptii cutanate, urticarie, prurit, eritem si edem al ochilor, fetei, buzelor si gitului au fost raportate.
Sarcina si lactatie
Administratrea medicamentelor in timpul sarcinii trebuie avuta in vedere cind beneficiul asteptat pentru mama este mai mare decit orice risc posibil pentru fat. Nu exista date suficiente despre siguranta administrarii de beclometazona dipropionat in timpul sarcinii umane. In studiile de reproducere la animale efectele adverse tipice ale corticosteroizilor potenti pot fi observate numai in cazul expunerii la doze sistemice mari; pulverizarea directa intranazala asigura o expunere sistemica minima. Nu au fost efectuate studii specifice pe animalele care alapteaza pentru a examina transferul de beclometazona dipropionat in lapte. Este rezonabil sa presupunem ca beclometazona dipropionat este secretata in lapte, dar la dozele utilizate pentru administrarea intranazala aparitia nivelelor semnificative in lapte are un potential scazut. Utilizarea beclometazonei dipropionat la mamele care alapteaza necesita cintarirea beneficiilor terapeutice ale medicamentului fata de riscurile potentiale pentru mama si copil.