Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect BOROCARPIN S 0, solutie oftalmica

Detalii prospect BOROCARPIN S 0, solutie oftalmica

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul BOROCARPIN S 0, solutie oftalmica au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

S01EB - PARASIMPATOMIMETICE

Interactiuni cu alte medicamente

Intrebati medicul dvs., daca utilizati si alte medicamente in acelasi timp sau le-ati utilizat recent sau concomitent cu cel de fata. Medicul dvs. poate sa va spuna, daca in aceste conditii pot sa apara efecte adverse sau daca trebuie luate anumite masuri ca de ex.: modificarea dozei, in cazul utilizarii acestui medicament. Pilocarpina poate prelungi efectul miorelaxantilor depolarizanti, fata de miorelaxantii stabilizanti carora le micsoreaza efectul.

Indicatii terapeutice

Ca miotic in oftalmologie; pentru tratamentul hipertensiunii oculare (glaucom cronic, glaucom acut cu unghi inchis); pentru scaderea duratei de actiune a substantelor midriatice.

Precautie

Medicamentul trebuie sa fie utilizat cu prudenta deosebita, ca toate preparatele pe baza de pilocarpina in: insuficienta cardiaca, astm bronsic, hipertiroidie, ulcer gastric sau duodenal, motilitate redusa a tractului digestiv (ileus), tulburari de mictiune prin obstructie a cailor urinare (hipertrofie de prostata).

Sarcina si alaptare

Nu exista experiente privind siguranta utilizarii in timpul sarcinii. Deoarece si la utilizarea locala la nivelul ochiului exista o difuzie sistemica, se recomanda sa nu fie utilizat Borocarpin S 0,5% in timpul sarcinii. Deoarece nu se stie daca pilocarpina trece in laptele matern, nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului.

Actiune terapeutica

Miotic si hipotonizant, fiind un parasimpatomimetic cu actiune colinergica directa. Borocarpin 0,5% reduce presiunea intraoculara prin favorizarea trecerii umorii apoase prin canalul ciliar si reducerea secretiei ciliare. El produce mioza prin contractia irisului.

Substanta activa

Clorhidrat de pilocarpina.

Compozitie

1 g solutie contine componente active: 5 mg clorhidrat de pilocarpina, alte componente: 0,1 mg clorura de benzalconiu (conservant) excipienti: clorura de sodiu, apa pentru solutii injectabile.

Forma de prezentare

Borocarpin S 0,5% ambalaj original cu 10 ml colir, ambalaj colectiv cu 3x10 ml colir.

Doze si mod de administrare

Daca nu exista alta indicatie, in glaucom, corespunzator tensiunii intraoculare evaluata de medic, se recomanda de 2-4 ori pe zi cate 1 picatura de Borocarpin S 0,5% care se instileaza in sacul conjunctival, corespunzator schitei alaturate. Importanta este administrarea lui in special seara, inainte de culcare. In cazul in care indicatia este pentru mai multe picaturi odata, acestea se vor introduce dupa cate o pauza de cateva minute pentru a nu se pierde solutia administrata si a se obtine efectul scontat. Recomandare: Inainte de administrare, se vor scoate lentilele de contact si se introduc din nou dupa 15 minute. Atentie: Acest medicament, chiar si la o utilizare conform indicatiilor, poate modifica capacitatea de reactie a organismului in cazul participarii la traficul rutier sau la utilizarea diverselor masini. Medicamentul nu se va utiliza dupa expirarea termenului de valabilitate. Dupa deschiderea flaconului se va utiliza in maximum 6 saptamani. Medicamentul trebuie ferit de copii

Reactii adverse

Medicamentele pot avea pe langa actiunile principale dorite si efecte nedorite, asa-numitele efecte adverse. Efectele adverse observate la utilizarea temporara a pilocarpinei, dar care nu apar la fiecare pacient pot fi enumerate mai jos: La ochi, acuitate redusa la bolnavii cu cataracta, tulburari de acomodare cu miopie pasagera. Legat de efectul miotic, prin utilizarea pilocarpinei, pot sa apara tulburari de acuitate vesperala si nocturna si reducerea campului vizual. Ocazional se mareste secretia lacrimala, apare o usoara inflamatie conjunctivala cat si cefalee in zona fronto-oculara prin spasm ciliar. Rareori survin reactii alergice, foarte rar chisturi peripupilare. Foarte rar se observa reducerea capacitatii camerei anterioare a ochiului, fenomen ce poate duce la eventuala dezvoltare a unui glaucom acut. Ocazional, la persoane predispuse, se poate produce o dezlipire a retinei. Simptome generale: In cazuri izolate apar greturi, varsaturi, tenesme, dureri spastice abdominale, sialoree, hipersudoratie, bronhospasm, edem pulmonar, decompensari cardiace, hipertensiune arteriala, atrofie musculara, colici.

BOROCARPIN S 0, solutie oftalmica

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.