Prospect BRICANYL 2, aerosol
Detalii prospect BRICANYL 2, aerosol
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul BRICANYL 2, aerosol au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Instructiuni de folosire
- Sarcina si alaptare
- Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manevra masini
- Mod de administrare
- Conditii de pastrare
- Interactiuni
- Compozitie
- Precautii speciale
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Supradozare.
- Contraindicatii
- Reactii adverse
- Incompatibilitati
Producator: Astra
- Actioneaza asupra:
Aparatul respirator - Grupa medicament:
Medicamente pentru bolile obstructive ale cailor respiratorii
Precautii
Bricanyl va fi utilizat cu atentie in situatiile in care susceptibilitatea la aminele simpatomimetice poate creste, ca de exemplu la pacientii cu hipertiroidism neaflati inca sub un control adecvat. La pacientii astmatici cu diabet concomitent se recomanda teste suplimentare ale glicemiei la inceperea tratamentului cu Bricanyl, datorita riscului de hiperglicemie prin beta2-agonisti. Beta2-agonistii au fost utilizati cu succes in tratamentul acut al insuficientei cardiace ischemice severe. Totusi, aceste medicamente au un potential aritmogen ceea ce trebuie luat in considerare in cadrul tratamentului individual al pacientului pulmonar. Datorita efectului inotrop pozitiv al beta2-agonistilor, aceste medicamente nu vor fi folosite la pacientii cu cardiomiopatie hipertrofica. In cadrul tratamentului cu beta2-agonisti poate aparea hipokaliemie (a se vedea "Supradozarea") care poate fi accentuata de administrarea concomitenta de derivati xantinici, steroizi, diuretice si de hipoxie. De aceea, in asemenea situatii se vor monitoriza nivelurile de potasiu seric.
Instructiuni de folosire
Tineti unitatea cu doza unica in pozitie verticala si se va deschide prin rasucirea aripioarei. Se va stoarce continutul unitatii in rezervorul nebulizatorului. Preparatul este stabil timp de 24 ore in rezervorul nebulizatorului. Unitatile cu doze unice desfacute vor fi utilizate in decurs de 3 luni.
Sarcina si alaptare
Nu s-au observat efecte teratogene la oameni sau la animale. Totusi, se recomanda administrarea atenta in primul trimestru de sarcina. Terbutalina trece in laptele matern, insa influenta asupra copilului este improbabila in limitele dozelor terapeutice.
Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manevra masini
Bricanyl nu afecteaza capacitatea de a conduce si de a manevra masini.
Mod de administrare
Initial, bronhodilatatoarele inhalatorii vor fi administrate la nevoie. Dozele se vor stabili individual. Greutatea corporala > 20 kg: se vor inhala 5 mg (1 unitate cu doza unica, 2 ml) de 4 ori in 24 ore. Greutate corporala < 20 kg: se vor inhala 2,5 mg (1/2 unitate cu doza unica, 1 ml) de 4 ori in 24 ore. Daca nu s-a inhalat intreaga doza, aceasta poate ramane in nebulizator timp de 24 ore.
Interactiuni
Blocantele receptorilor beta, si in special cele neselective pot inhiba total sau partial actiunea beta-agonistilor.
Compozitie
1 ml contine: 2,5 mg terbutalina sulfat, clorura de sodiu, edetat disodic, acid clorhidric pentru un pH = 3,5, apa injectabila pana la 1 ml.
Precautii speciale
Se va verifica periodic tehnica de inhalare a pacientului, si se va ajusta doza optima de Bricanyl pentru fiecare nebulizator. Daca dozele recomandate, eficiente anterior, nu mai realizeaza aceeasi ameliorare simptomatica, pacientul se va adresa medicului cat de curand posibil, deoarece acesta poate fi semnul unei agravari a astmului. Inhalarea repetata de beta2-agonisti nu trebuie sa intarzie reevaluarea tratamentului astmatic.
Forma de prezentare
Solutie pentru nebulizare. beta2-agonist selectiv. Unitati de plastic cu doze unice, 2 ml. Nu este de uz injectabil. Se va utiliza numai in nebulizator.
Indicatii
Astm bronsic; bronsita cronica, emfizem sau alte afectiuni pulmonare in care bronhospasmul constituie un factor agravant.
Supradozare.
Semne si simptome posibile: cefalee, anxietate, tremor, crampe musculo-tonice, palpitatii, aritmii. Uneori se poate produce scaderea presiunii sanguine. Date de laborator: uneori hiperglicemie si lact-acidoza. Beta2-agonistii pot determina hipokaliemie ca rezultat al redistribuirii de potasiu, dar aceasta nu necesita in mod uzual tratament. Tratament: Cazuri usoare si moderate: Reducerea dozei. Apoi se va mari usor doza daca efectul bronhospasmolitic este insuficient. Cazuri severe: Lavaj gastric, carbune activat. Se vor determina echilibrul acido-bazic, glicemia si electrolitii. Se va monitoriza frecventa cardiaca si presiunea sanguina. Se vor corecta dezechilibrele metabolice. Se recomanda un beta-blocant cardioselectiv (de ex. metoprolol) pentru tratamentul aritmiilor ce deterioreaza hemodinamica. beta-blocantul va fi folosit cu precautie datorita posibilitatii producerii obstructiei bronhice. Daca reducerea rezistentei vasculare periferice mediata prin receptorii beta2, duce la scaderea presiunii sanguine, se vor administra expandori de volum.
Reactii adverse
In limitele dozelor recomandate, frecventa reactiilor adverse este scazuta. Este putin probabil ca terbutalina administrata pe cale inhalatorie sa determine reactii adverse sistemice semnificative, deoarece in circulatia sistemica nu sunt atinse concentratii farmacologic active ale medicamentului. Reactiile adverse observate, de exemplu tremor si mai rar palpitatii, sunt caracteristice tuturor aminelor simpatomimetice. Daca totusi aceste efecte au aparut, majoritatea au fost spontan reversibile in primele 1-2 saptamani de tratament. Rar s-au produs cazuri de bronhospasm. Pot aparea urticarie si exantem. La copii s-au observat tulburari de somn si tulburari comportamentale.
Incompatibilitati
Bricanyl solutia pentru nebulizare nu se va folosi in combinatie cu solutii alcaline, adica solutii cu un pH mai mare de 7,0.