Prospect CAVINTON, solutie injectabila
Detalii prospect CAVINTON, solutie injectabila
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CAVINTON, solutie injectabila au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Sarcina si alaptare
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Substanta activa
- Interactiuni medicamentoase
- Conditii de pastrare
- Supradozare
- Efecte secundare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Ambalaj
Producator: Richter Gedeon
- Actioneaza asupra:
Sistemul nervos central - Grupa medicament:
Psihoanaleptice
Precautii
Vinpocetina injectabila nu este compatibila cu heparina, de aceea, cele doua medicamente nu pot fi administrate in aceeasi seringa; este, insa, posibila administrarea concomitenta a unui alt anticoagulant.
Sarcina si alaptare
Este contraindicata administrarea Cavinton in perioada de sarcina. Se recomanda evitarea administrarii medicamentului in perioada de alaptare, intrucat el se excreta in laptele uman si nu exista date certe referitoare la efectele lui asupra sugarilor.
Actiune terapeutica
Vinpocetina are un efect neuroprotector, prin: Moderarea efectelor daunatoare ale reactiilor citotoxice produse de aminoacizi excitatori. Inhibarea atat a canalelor de sodiu voltaj-dependente, cat si a receptorilor NMDA si AMPA. Potentarea efectului neuroprotector al adenozinei. Stimularea metabolismului cerebral, prin cresterea capacitatii de captare si consum de O2 si glucoza la nivelul tesutului cerebral. Marirea tolerantei la hipoxie cerebrala. Vinpocetina deviaza metabolismul glucidic pe calea aeroba mai favorabila din punct de vedere energetic si creste nivelul AMPc al creierului. Marirea concentratiei de ATP si a raportului ATP/AMP; vinpocetina creste turnover-ul de norepinefrina si de serotonina al creierului, stimuleaza sistemul noradrenergic ascendent si are o actiune antioxidanta. Ca rezultat al tuturor acestor efecte, vinpocetina are efect cerebroprotector. Vinpocetina imbunatateste microcirculatia cerebrala prin inhibarea agregarii plachetare, reducerea cresterii patologice a vascozitatii sanguine, marirea deformabilitatii eritrocitelor si inhibarea capacitatii lor de a capta adenozina, promovarea transportului de O2 la nivelul tesuturilor, prin reducerea afinitatii eritrocitelor pentru acesta. Vinpocetina creste, in mod selectiv, fluxul sanguin cerebral prin: cresterea ponderii componentei cerebrale in fractia de ejectie cardiaca; reducerea rezistentei vasculare cerebrale, fara influentarea parametrilor circulatiei sistemice (tensiunea arteriala, fractia de ejectie cardiaca, frecventa pulsului, rezistenta periferica totala); neexercitarea efectului de furt sanguin, ci, din contra, cresterea aportului sanguin mai intai la nivelul zonei ischemice afectate, in timp ce, in zonele neafectate, el ramane nemodificat (efect invers efectului de furt sanguin); marirea ratei de crestere hipoxica, compensatorie a fluxului sanguin.
Mod de administrare
Se administreaza i.v., in perfuzie lenta, picatura cu picatura. Pot fi utilizate orice perfuzii care contin ser fiziologic sau glucoza (de ex. Salsol, Ringer, Rindex, Rheumacrodex etc.). Doza zilnica maxima este de 1 mg/kg corp. Doza uzuala poate fi administrata si pacientilor cu afectiuni renale. Nu poate fi administrat i.v. in bolus sau intramuscular.
Substanta activa
10 mg vinpocetina/fiola (2 ml). Excipient: benzilalcool, sorbitol, apa sterila. pH: 3-3,5
Supradozare
In conformitate cu datele furnizate de literatura de specialitate, se considera ca administrarea unei doze de 1 mg/kg corp se poate face in conditii de siguranta; nu avem experienta necesara in privinta administrarii dozelor mai mari de 1 mg/kg corp si, de aceea, recomandam evitarea acestora.
Efecte secundare
Sunt rare. Sistemul cardiovascular: usoara hipotensiune, tahicardie ocazionala, extrasistole. SNC: pot aparea insomnie, vertij, cefalee, slabiciune, dar acestea pot fi simptome ale maladiei de baza. Reactii alergice ale pielii.
Indicatii
In neurologie: Este recomandat in forme variate de tulburari ale circulatiei cerebrale: TIA, accidente vasculare cerebrale, stari post-AVC, dementa vasculara, arterioscleroza cerebrala, stari post-traumatice, encefalopatie hipertensiva, insuficienta circulatorie vertebrobazilara. De asemenea, este recomandat pentru reducerea simptomelor psihice sau neurologice ale tulburarilor de circulatie cerebrala (tulburari de memorie, afazie, apraxie, tulburari de locomotie, vertij, cefalee etc.). In oftalmologie: Se recomanda in tratamentul tulburarilor vasculare ale coroidei si ale retinei (de ex. tromboza arterei sau venei centrale a retinei) in serosa chorioretinitis centralis. In O.R.L: Cavinton este recomandat in tratamentul presbiacuziei de origine vasculara acuta, toxica (iatrogena) sau de alta origine (idiopatica, booming), in maladia Ménière, nevrite cohleovestibulare, tinnitus.
Contraindicatii
Este contraindicat la femeile insarcinate sau care alapteaza; de asemenea, nu se recomanda in fazele acute ale accidentelor vasculare cerebrale hemoragice, in cardiopatia ischemica, aritmii severe sau alergie cunoscuta la vinpocetina.