Prospect CIBACALCIN, fiole
Detalii prospect CIBACALCIN, fiole
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CIBACALCIN, fiole au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Sarcina si alaptare
- Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini
- Actiune terapeutica
- Conditii de pastrare
- Farmacocinetica
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Dozare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
- Farmacodinamica
Producator: Novartis
- Actioneaza asupra:
Preparate hormonale sistemice (exclusiv hormonii sexuali) - Grupa medicament:
Preparate pentru homeostazia calciului
Precautii
Administrarea Cibacalcin-ului poate sa induca, uneori, tetanie hipocalcemica, motiv pentru care calciul pentru administrare parenterala trebuie sa se afle la indemana in momentul inceperii tratamentului cu Cibacalcin. A nu se lasa la indemana copiilor
Sarcina si alaptare
In timpul sarcinii, se va utiliza Cibacalcin-ul doar daca nu exista alta modalitate de tratament. Cibacalcin-ul si produsii de metabolism trec in laptele matern.
Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini
Se recomanda precautie in timpul conducerii autovehiculelor, intrucat Cibacalcin-ul determina reactii la nivelul sistemului nervos central.
Farmacocinetica
Dupa administrarea i.m. sau s.c., peak-ul plasmatic mediu este atins dupa 20 de minute. Concentratia serica medie dupa administrarea i.m. este de 4 ng/ml, iar dupa cea subcutana, de 3-5 ng/ml. Timpul de injumatatire plasmatic este de 1,1 ore pentru administrarea i.m. si de 1,1 - 1,4 ore pentru cea subcutana. Dupa o singura injectie i.v., valoarea clearance-ului este de 720 ml/minut, iar 95% din doza se elimina prin urina in primele 48 de ore. La nivelul rinichilor are loc degradarea exclusiva a substantei active in fragmente moleculare inactive.
Compozitie
Substanta activa: calcitonina umana sintetica (polipeptid alcatuit din 32 de amnioacizi).
Forma de prezentare
Cutie cu 5 fiole ce contin 0,5 mg substanta activa sub forma de pulbere uscata, 5 fiole solvent de 1 ml continand manitol 3%.
Dozare
Boala Paget osoasa: se recomanda ca tratamentul sa fie inceput cu o doza de 0,5 mg injectata s.c. sau i.m., o data pe zi, timp de mai multe saptamani. In functie de raspunsul pacientilor, doza se va mari la 0,5 mg de doua ori pe zi sau micsora la 0,5 mg de 2-3 ori pe saptamana. Pentru evaluarea eficacitatii Cibacalcin-ului se vor determina fosfataza alcalina si hidroxiprolina urinara la instituirea tratamentului si dupa trei luni, iar pentru tratamentul cronic la intervale de 3-6 luni. Tratamentul se va desfasura pe o durata de 6 luni sau mai mult, in functie de evolutia bolii. Tumori care induc hipercalcemie: tratamentul in faza acuta consta in 0,5 mg administrate la fiecare 6 ore in injectie i.v. lenta, dupa rehidratare prealabila, iar nivelul calcemiei se va determina la fiecare 6 ore. La 12 ore dupa normalizarea nivelului calciului seric, tratamentul se va intrerupe. Efectul terapeutic in mod uzual se obtine in primele 24 de ore de la inceperea tratamentului. La pacientii cu raspuns incomplet, marirea dozei administrate nu determina reducerea suplimentara a nivelului calciului seric. O noua crestere a calciului seric se observa la cateva zile de la intreruperea tratamentului. Osteoporoza de cauze variate: Se administreaza s.c. 0,5 mg de 3 ori pe saptamana, timp de 2 luni, dupa care urmeaza 1-2 luni de pauza, urmate de reluarea ciclului initial al tratamentului pentru inca doua luni. Efectul profilactic al Cibacalcin-ului asupra pierderii de substanta osoasa se mentine cateva luni de la intreruperea tratamentului. Determinarea densitatii masei osoase se face la inceperea tratamentului si, apoi, la intervale regulate de timp (aproximativ o data pe an) in cazul terapiei cronice. Reactiile adverse, precum greata, flushing etc., pot fi atenuate prin administrarea Cibacalcin-ului inainte de culcare.
Indicatii
Boala Paget osoasa (osteitis deformans), tumori care induc hipercalcemie, osteoporoza de diverse cauze.
Reactii adverse
Gastrointestinal: Frecvent greata. Ocazional varsaturi, diaree, disconfort abdominal. Rar anorexie. SNC: Rar cefalee, ameteala, parestezii la nivelul palmelor si plantelor. Organe de simt: Rar gust metalic. Urogenital: Ocazional poliurie. Piele: Ocazional reactie locala la locul de injectie. Rar rash, urticarie, prurit. Cazuri izolate: reactii anafilactice cu soc, angioedem, laringospasm, dispnee. Cardiovascular: Frecvent flushing, rar insotit de hipotensiune si tahicardie. Cazuri izolate de hipertensiune. Alte reactii adverse: Rar astenie. Cazuri izolate de tetanie sau hipocalcemie tranzitorie fara importanta clinica.
Farmacodinamica
Calcitonina este in principal sintetizata si eliberata de celulele C ale glandei tiroide. Reglarea metabolismului calciului reprezinta una dintre functiile majore ale calcitoninei, intrucat cresterea calciului extracelular stimuleaza sinteza acesteia. Cibacalcin-ul este calcitonina umana sintetica, secventa aminoacizilor acesteia fiind identica cu cea a calcitoninei umane. Efecte pe animale: Cibacalcin-ul reduce nivelul calciului seric si al fosfatilor. Reducerea calciului seric se realizeaza prin alterarea ultrastructurii si scaderea numarului de osteoclaste, ceea ce impiedica eliberarea calciului din oase. Nivelul scazut al fosfatilor serici se realizeaza prin cresterea excretiei lor urinare. In faza precoce exsudativa, procesele inflamatorii sunt inhibate de Cibacalcin, iar in doze mari, acesta are efect inhibitor bland si tranzitoriu si asupra proceselor secretorii de la nivelul tractului gastrointestinal. Efecte la om: Cibacalcin-ul inhiba resorbtia osoasa la cei cu turnover osos crescut, efect concretizat prin scaderea fosfatazei serice alcaline (indicator al sintezei osoase) si a excretiei urinare de hidroxiprolina (indicator al turnover-ului colagenului la nivel osos). Clinic, efectul Cibacalcin-ului se manifesta prin disparitia durerilor osoase cronice. Cibacalcin-ul impiedica decalcifierea progresiva a oaselor osteoporotice de cauze variate. In perioada de postmenopauza, privitor la pierderea de substanta osoasa de la nivelul corpilor vertebrali, s-a demonstrat ca eficacitatea Cibacalcin-ului este la fel de buna ca cea a tratamentului combinat estradiol + progestative, motiv pentru care se recomanda inlocuirea terapiei hormonale (cand aceasta este contraindicata) cu Cibacalcin. Studiile clinice au demonstrat eficacitatea Cibacalcin-ului in boala Paget osoasa (inclusiv cea juvenila, care asociaza hiperfosfatazemie) si tumorile care induc hipercalcemie. Efectele benefice ale Cibacalcin-ului in algodistrofie (boala Sudeck) depind in mare masura de doza utilizata. Inregistrarea acestei noi indicatii terapeutice necesita insa studii clinice mai aprofundate. Riscul aparitiei anticorpilor neutralizanti este minim, chiar si in cazul tratamentului de lunga durata, datorita secventei de aminoacizi identice cu cea a calcitoninei umane. Cibacalcin-ul este eficient si in cazul pacientilor tratati initial cu calcitonina animala sau etidronat disodic pentru boala Paget osoasa si care au dezvoltat ulterior rezistenta la produsele mai sus mentionate.