Prospect CICLOBARBITAL, comprimate
Detalii prospect CICLOBARBITAL, comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CICLOBARBITAL, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Terapia S.A.
- Actioneaza asupra:
Sistemul nervos central - Grupa medicament:
Psiholeptice
Actiune terapeutica
Sedativ si hipnotic cu actiune relativ rapida si de scurta durata (efectul se mentine 3-5 ore); are proprietati inductoare enzimatice (mai slabe decat pentru fenobarbital).
Mod de administrare
Adulti: 1/2-2 comprimate (100-400 mg) la culcare ca hipnotic, 1/4-1/2 comprimat de 3-4 ori /zi ca sedativ; copii (peste 5 ani): 1/4-3/4 comprimat (dupa varsta).
Indicatii
Insomnii de diverse cauze (pentru inducerea somnului), hiperexcitatie nervoasa; sedare pre- si postoperatorie.
Contraindicatii
Stari de deprindere centrala, alergie sau intoleranta la barbiturice, porfirie hepatica acuta, insuficienta respiratorie, insuficienta hepatica si insuficienta renala avansata, leziuni miocardice grave, dureri rebele, alcoolism sau dependenta medicamentoasa in antecedente; prudenta la batrani si la copii, la femeile insarcinate si in perioada de alaptare; se evita la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase. Prudenta la asocierea cu alte deprimante centrale, inclusiv bauturile alcoolice (sinergism); poate scadea eficacitatea anticoagulantelor cumarinice, griseofulvinei, rifampicinei, a medicamentelor steroidice, inclusiv asociatiile estro-progestative, a fenitoinei, fenotiazinelor, antidepresivelor triciclice (prin cresterea metabolizarii acestora).
Reactii adverse
Oboseala, diminuarea performantelor, ameteli, rareori agitatie si stare confuziva (mai ales in prezenta durerilor rebele, la batrani, la copii cu sindrom hiperkinetic); eruptii cutanate alergice; dozele mari, folosite timp indelungat, pot determina toleranta si dependenta, tulburari de somn (modifica modelul fiziologic de somn), tulburari psihice; supradozarea acuta se manifesta prin coma.