Prospect CIMETIDINUM, comprimate
Detalii prospect CIMETIDINUM, comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CIMETIDINUM, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
Producator: Sintofarm S.A. in cooperare cu RZF Pharmaceutical Works
- Actioneaza asupra:
Tract digestiv si metabolism - Grupa medicament:
Alte medicamente pentru tulburari legate de acid
Mod de administrare
Pentru tratamentul ulcerului activ, cate 2 comprimate (400 mg) dimineata si seara la culcare sau 4 comprimate seara la culcare, timp de 4-6 saptamani pentru ulcerul gastric; pentru prevenirea recidivelor bolii ulceroase, 2 comprimate seara la culcare; in esofagita de reflux si in sindromul Zollinger-Ellison, 2 comprimate de 3 ori/zi. La copii (mai mari de 1 an), 25-30 mg/kg corp si zi (fractionat).
Indicatii
Tratamentul ulcerului duodenal si ulcerului gastric (benign), al esofagitei de reflux, al recidivelor ulceroase dupa operatie, al sindromului Zollinger-Ellison; profilaxia bolii ulceroase, (mai ales ulcerul duodenal cu recidive frecvente si risc mare de complicatie) si a esofagitei de reflux; tratamentul hemoragiilor digestive superioare prin ulceratii, profilaxia ulceratiilor gastroduodenale de stres.
Actiune farmacoterapeutica
Inhibitor al secretiei gastrice de acid clorhidric si pepsina, cu actiune intensa; efectul este datorat blocarii receptorilor H2-histaminergici.
Contraindicatii
Alergie la cimetidina; prudenta si doze mici la batrani, la renali si la hepatici; este necesara excluderea posibilitatii cancerului gastric (cimetidina poate masca simptomele si intarzia diagnosticul). Cimetidina intarzie epurarea unor medicamente; dozele de anticoagulante cumarinice, fenitoina si teofilina (aminofilina) trebuie reduse.
Reactii adverse
Uneori diaree, greata, voma, ameteli, cefalee, constipatie, uscaciunea gurii, dureri musculare, rareori ginecomastie si galactoree; la batrani, la renali si la hepatici pot aparea tulburari nervos-centrale: somnolenta, letargie, instabilitate, agitatie, confuzie, rareori disartrie, halucinatii, convulsii.