Prospect CINNASAN, capsule
Detalii prospect CINNASAN, capsule
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CINNASAN, capsule au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Interactiuni medicamentoase
- Conducere si utilizare de masini
- Mod de administrare, posologie
- Conditii de pastrare
- Date farmacocinetice
- Date farmacologice
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Sanofi Winthrop
- Actioneaza asupra:
Sistemul nervos central - Grupa medicament:
Alte preparate cu actiune asupra sistemului nervos
Interactiuni medicamentoase
Consumul simultan de alcool sau administrarea simultana de medicamente deprimante ale sistemului nervos central poate agrava oboseala tranzitorie care, eventual, apare. Se recomanda precautie daca se asociaza cu antihipotensive sau vasodilatatoare.
Conducere si utilizare de masini
In special la inceputul tratamentului, cinarizina poate afecta abilitatea conducatorilor auto. Acest efect este tranzitoriu si poate fi redus prin micsorarea dozei.
Mod de administrare, posologie
Tulburari ischemice cerebrale: la inceputul tratamentului 1 capsula Cinnasan de 1- 3 ori pe zi; pentru tratamentul de intretinere, 1 capsula pe zi este adesea suficienta. Tulburari circulatorii periferice: 1 capsula Cinnasan de 3 ori pe zi; pentru intretinere 1 capsula pe zi. Tulburari vestibulare: 1 capsula Cinnasan de 1- 2 ori pe zi; pentru intretinere 1 capsula zilnic.
Conditii de pastrare
Nu pastrati medicamentele la o temperatura mai mare de 25 grade Celsius. Nu utilizati dupa data limita inscriptionata pe ambalaj. Informatii speciale: Cinnasan poate fi administrat in siguranta la pacientii hipertensivi sau hipotensivi si la cei cu diabet zaharat. Cinnasan este bine tolerat chiar si de pacienti cu stomac sensibil.
Date farmacocinetice
Cinarizina se absoarbe din tractul gastrointestinal si atinge concentratiile plasmatice maxime la 2 - 4 ore de la administrare. Este metabolizata si are o semiviata de 3 - 6 ore. Cinarizina se elimina in fecale, mai ales in forma nemodificata si in urina, predominant sub forma de metaboliti.
Date farmacologice
Cinarizina este antagonist al receptorilor H1-histaminergici si blocant al canalelor de calciu.
Indicatii
Tulburari ischemice cerebrale: migrena vasomotorie asociata cu somnolenta, ameteala, greata si tulburari de somn, stari posttraumatice cerebrale (comotie, contuzie cerebrala si sechele ale altor afectiuni cerebrale). Tulburari circulatorii periferice: senzatia de maini si picioare reci, sindromul picioarelor nelinistite (furnicaturi la nivelul membrelor inferioare, in perioada de repaus din timpul noptii), claudicatie intermitenta (schiopatare intermitenta determinata de dureri musculare in timpul mersului si al urcusului), parestezie (amortire sau intepaturi, furnicaturi si mancarime, predominant la nivelul mainilor si picioarelor), microangiopatii (modificari ale peretelui vascular produse de diabet), sindrom Raynaud (vasospasm episodic la nivelul degetelor), sindrom varicos complex (vene varicoase, ulcer de gamba, edem), tulburari trofice cutanate. Tulburari vestibulare: rau de miscare, vertij si sindrom Meniere (vertij, tulburari de echilibru, greturi, vomismente, tinitus, pierderea auzului la nivelul urechii interne).
Contraindicatii
Ca principiu general, se va utiliza cu precautie in timpul sarcinii si alaptarii. La pacientii care sufera de Parkinson, beneficiile si riscurile prescrierii cinarizinei trebuie analizate cu atentie.
Reactii adverse
In special la inceputul tratamentului, poate aparea oboseala tranzitorie; in cazuri rare sunt posibile simptome gastrointestinale, ameteala, cefalee, uscaciunea gurii, sudoratie sau reactii alergice. In cazuri exceptionale, mai ales la pacientii varstnici, la care dozele administrate depasesc 150 mg/zi, pot aparea miscari involuntare, tremuraturi, cresterea tensiunii musculare (rigor) si dificultati de miscare (hipokinezie). In aceste cazuri se recomanda intreruperea tratamentului si prezentarea la medic. Numai medicul va decide daca tratamentul poate fi reluat, de exemplu, cu o doza mai mica. Extrem de rar, pot aparea lupus eritematos si lichen plan.