Prospect CLIMEN, drajeuri
Detalii prospect CLIMEN, drajeuri
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CLIMEN, drajeuri au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Reactii secundare
- Interactiuni
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Contraindicatii
Producator: Schering AG
- Actioneaza asupra:
Aparat genito-urinar si hormoni sexuali - Grupa medicament:
Hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital
Mod de administrare
Drajeurile se inghit nemestecate cu putin lichid de obicei dupa micul dejun sau cina, mentinandu-se zilnic aceeasi ora de administrare. Tratamentul incepe in a 5-a zi a ciclului. Dupa 21 de zile de tratament, la 2-4 zile urmeaza o sangerare de privare. Dupa o pauza de 7 zile incepe un nou ciclu de tratament.
Reactii secundare
Uneori tensiune mamara, tulburari gastrice, modificari ale greutatii si libidoului, aparitia de sangerare in perioada de pauza la femei ce nu au mai avut menstra, neaparitia sangerarii in perioada de pauza la cele la care menstra mai era pastrata. Uneori pot aparea edeme, cefalee, stari depresive s.a.m.d.
Interactiuni
Sunt posibile efecte de influentare reciproca cu barbiturice, rifampicina, ampicilina, anticoagulante, antihipertensive s.a. Medicul se va informa asupra altor tratamente pe care pacienta le ia concomitent cu Climen. Recomandari speciale: Climen nu este un contraceptiv. Inainte de inceperea tratamentului se va proceda la un examen medical general minutios (inclusiv ginecologic si al sanilor). Examenul se va repeta din 6 in 6 luni.
Compozitie
O folie contine: 11 drajeuri - albe a 2 mg estradiol valerat: 10 drajeuri - roz a 2 mg estradiol valerat + 1 mg cyproteron acetat.
Indicatii
Tulburari aparute in menopauza ca: valuri de caldura, transpiratii bruste, palpitatii, cefalee, stare de ameteala, stare depresiva, insomnii si oboseala, dispareunie, uscaciunea mucoasei vaginale, mictiuni frecvente, disurie si incontinenta, modificari involutive cutanate si ale mucoaselor (in special la nivelul celei uretrale si genitale). Administrarea pe o perioada mai indelungata previne in buna masura osteoporoza si patologia cardiovasculara.
Contraindicatii
In caz de hipersensibilitate fata de componentele produsului, tulburari functionale hepatice, icter in cursul unei sarcini anterioare, sindrom Dubin-Johnson si sindromul Rotor, imbolnaviri in curs sau antecedente ca: tromboza cerebrala, infarct cardiac, tumori hormono-dependente uterine, overiene sau de san (chiar si in caz de suspiciune), endometrioza, tulburari ale metabolismului lipidic, diabet grav cu modificari vasculare, otoscleroza (cu inrautatirea starii in cursul sarcinilor anterioare), sangerari genitale (din cauze neelucidate), sarcina, alaptare. O supraveghere deosebita va fi acordata pacientelor cu: diabet, hipertensiune arteriala, varice, inflamatii ale venelor, otoscleroza, scleroza multipla, epilepsie, porfirie, tetanie, chorea minor etc.