Prospect CLONIDINA, comprimate
Detalii prospect CLONIDINA, comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CLONIDINA, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
Producator: Sintofarm S.A.
- Actioneaza asupra:
Sistemul cardiovascular - Grupa medicament:
Antihipertensive si diuretice in combinatii
Mod de administrare
Conform prescriptiei medicale. In general, se administreaza in medie 1 pana la 4 comprimate pe zi, repartizate in doua prize egale. Tratamentul incepe cu un comprimat seara, la culcare; cresterea dozei se face treptat dupa rezultatele obtinute, adaugand o doza dimineata, ajungand pana la 6-7 comprimate pe zi. In tulburarile de menopauza: 0,025 pana la 0,075 mg de doua ori pe zi.
Indicatii
Hipertensiune arteriala - forme moderate si severe (obisnuit se asociaza cu diuretice, eventual cu alte antihipertensive). Pentru profilaxia migrenei si a altor forme de cefalee vasculara recurenta si pentru tratamentul bufeurilor vasomotorii in menopauza.
Actiune farmacoterapeutica
Antihipertensiv prin stimulare centrala alfa2-adrenergica; micsoreaza debitul cardiac, nu modifica practic fluxul sanguin renal, scade moderat activitatea reninica a plasmei. Eficacitatea este maxima dupa 2-3 saptamani de tratament.
Contraindicatii
Este contraindicata la bolnavii cu psihoza depresiva in antecedente. Se evita sau se administreaza cu prudenta in timpul sarcinii, in ateroscleroza cerebrala severa, boala Raynaud si trombangeita obliteranta. Atentie la soferi si la cei cu alte profesiuni care impun concentrarea intensa si prelungita a functiilor psihice; se recomanda evitarea bauturilor alcoolice; prudenta in asocierea cu deprimante centrale (barbiturice si alte sedative).
Reactii adverse
Frecvent uscaciunea gurii, constipatie, somnolenta si sedare; relativ rar greata, anorexie, bradicardie sinusala, hipotensiune ortostatica, retentie hidrosalina (la inceputul tratamentului). Intreruperea brusca a tratamentului indelungat poate fi cauza de hipertensiune marcata, cefalee, nervozitate, tremor, tulburari gastrointestinale.