Prospect CLORTALIDON, comprimate
Detalii prospect CLORTALIDON, comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul CLORTALIDON, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Terapia S.A.
- Actioneaza asupra:
Sistemul cardiovascular - Grupa medicament:
Combinatii diuretice si agenti care economisesc potasiul
Actiune terapeutica
Diuretic, saluretic si antihipertensiv, are proprietati asemanatoare tiazidelor, dar efectul este de mai lunga durata - incepe la 2 ore de la administrarea orala, este maxim la circa 12 ore si se mentine 1-2 zile; actioneaza inhiband reabsorbtia sarii fara apa din segmentul de dilutie al ansei Henle, ceea ce determina eliminarea unei urini bogata in sare.
Mod de administrare
La adulti, in hipertensiune 1/4-1/2 comprimat (25-50 mg) dimineata (la micul dejun), la inceput zilnic, apoi 3 zile/ saptamana; in edeme, tratament de atac cu 1-2 comprimate/zi (la nevoie o doza initiala de 4 comprimate), apoi intretinerea efectului cu 1/2-1 comprimat, 2-3 zile/saptamana; in diabetul insipid la inceput 1 comprimat de 2 ori/zi, apoi 1/2 comprimat/zi. La copiii in greutate sub 10 kg doza recomandata este de 5 mg/kg corp o data la 2 zile; la copiii mai mari, pana la 5 ani, 1/2 comprimat, peste 5 ani, 1/2-1 comprimat o data la 2 zile.
Indicatii
Hipertensiune arteriala (ca medicament de inceput si in diferite asociatii antihipertensive) - este avantajos prin efectul durabil; edeme cardiace, renale, cirotice, edeme patologice in sarcina, edeme localizate (posttrombotice, posttraumatice); diabet insipid.
Contraindicatii
Alergie la clortalidona, insuficienta renala si hepatica avansate; prudenta sau se evita la bolnavii cu diabet si guta (se controleaza), in caz de ateroscleroza coronariana si cerebrala pronuntate (doze mici), si cand functia renala este diminuata (doze mici); in timpul sarcinii este necesara multa prudenta, nu se administreaza decat cu indicatie medicala expresa; nu se foloseste in timpul alaptarii. Asocierea cu litiul este contraindicata (ii micsoreaza eliminarea, cu cresterea litemiei si risc toxic sporit). Diureticele fi gureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).
Reactii adverse
Ocazional tulburari gastrointestinale (se administreaza pe mancate), oboseala si ameteli (mai ales la inceputul tratamentului), aritmii, tulburari vizuale, reactii alergice cutanate, neutropenie, trombocitopenie; uneori hipokaliemie (este necesara suplimentarea potasiului, mai ales pentru tratamentul prelungit sau intensiv, sub digitalice sau la cirotici); poate fi cauza de hiperglicemie si glicozurie (uneori precipita sau agraveaza diabetul zaharat), hiperuricemie (eventual crize gutoase), reversibile la oprirea medicatiei.