Prospect DELAY-TIAZEM SR, capsule
Detalii prospect DELAY-TIAZEM SR, capsule
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul DELAY-TIAZEM SR, capsule au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Apic
- Actioneaza asupra:
Sistemul cardiovascular - Grupa medicament:
Blocante ale canalelor de calciu si diuretice
Prezentare farmaceutica
Capsule a 90 si 120 mg diltiazem hidroclorid in granule cu disociere lenta, continua (cutie cu 10 buc.).
Actiune terapeutica
Delay-Tiazem este un blocant al canalului de calciu. El inhiba influxul ionului de calciu in timpul depolarizarii membranei celulei miocardice si a celulei musculare din peretele vascular si produce astfel dilatarea arterelor coronare si a vaselor periferice. Delay-Tiazem, de asemenea, reduce consumul de oxigen al miocardului, atat printr-un mecanism direct la nivelul proceselor metabolice consumatoare de energie din celula miocardica, cat si indirect, prin scaderea rezistentei periferice si deci a supraincarcarii de sarcina a cordului. Scaderea rezistentei periferice se datoreaza scaderii tonusului musculaturii netede din peretele vascular. Acelasi efect, de scadere a rezistentei vasculare, se manifesta si la nivelul arterelor coronare, ceea ce conduce la cresterea fluxului miocardic. Spasmul coronarian nu se mai produce, iar presiunea arteriala este scazuta. Desi Delay-Tiazem, ca orice antagonist al calciului, deprima nodul sino-atrial si pe cel atrio-ventricular, el nu modifica semnificativ frecventa cardiaca. De asemenea, efectul inotrop negativ este slab sau absent. Delay-Tiazem s-a dovedit util in hipertensiunea arteriala moderata.
Mod de administrare
Utilizat in insuficienta coronariana sau in hipertensiune, doza uzuala pentru adult pe zi, este de 180-360 mg, administrat in doza unica sau fractionat.
Indicatii
Delay-Tiazem este indicat in tratamentul bolii arterelor coronare si profilaxia atacurilor de angina pectorala: angina pectorala stabila, insuficient controlata de nitriti si beta-blocante; angina Prinzmetal; angorul stabil, de repaus sau spontan; insuficienta coronariana acuta; infarctul miocardic acut; tratamentul cronic al hipertensiunii arteriale esentiale; tratamentul hipertensiunii renale.
Contraindicatii
Diltiazem este contraindicat in socul cardiogen, sindromul de nod sinusal bolnav, bradicardie (frecventa cardiaca sub 55 batai/minut) si la bolnavii cu tulburari de conducere. Pacientii cu hipotensiune arteriala (presiunea sistolica sub 90 mm Hg).
Reactii adverse
Tratamentul cu diltiazem este in general bine tolerat. Rar insa, pot aparea: greata, cefalee, prurit sau edeme maleolare. Important de semnalat: administrarea combinata a diltiazemului cu nitritii poate produce efect aditiv. Utilizarea diltiazemului in hipertensiunea arteriala in asociere cu alte antihipertensive necesita ajustarea dozelor. O crestere a efectului inhibitor asupra conducerii, in special asupra nodului AV, se produce la asocierea diltiazemului cu beta-blocantele sau alte antiaritmice. Utilizarea acestor combinatii necesita prudenta. La bolnavii cu boli hepatice, se recomanda monitorizarea testelor functionale hepatice, mai ales in cazul tratamentelor de lunga durata.