Prospect DIGITALIN, solutie pentru uz intern
Detalii prospect DIGITALIN, solutie pentru uz intern
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul DIGITALIN, solutie pentru uz intern au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Biofarm
- Actioneaza asupra:
Sistemul cardiovascular - Grupa medicament:
Alte preparate cardiace
Prezentare farmaceutica
Solutie hidroalcoolica glicerinata continand digitoxina 1 mg/ml sau 50 picaturi (flac. cu 10 ml).
Actiune terapeutica
Tonicardiac, creste forta de contractie a miocardului, corecteaza insuficienta cardiaca, marind debitul cardiac, cu ameliorarea irigarii tesuturilor, scaderea presiunii venoase, indepartarea congestiei si edemelor, cresterea diurezei; micsoreaza frecventa sinusala; intarzie conducerea atrio-ventriculara, diminuand ritmul ventricular in fibrilatia atriala si alte tahiaritmii supraventriculare. Actiunea se instaleaza lent (incepe la 2-5 ore, este maxima la 6-10 ore de la administrarea unei doze orale, concentratia plasmatica constanta se obtine dupa 24-28 zile de tratament), si este durabila (in conditiile digitalizarii complete compensarea se mentine cca 18 zile dupa oprirea tratamentului), cu posibilitatea de acumulare.
Mod de administrare
Oral, la adulti initial 0,2-0,5 mg/zi (10-25 picaturi) pana la corectarea tahicardiei si compensarea (cateva zile), apoi 0,6 mg/saptamana repartizate in 3-6 zile (doza medie de intretinere este de 0,1 mg, adica 5 picaturi, zilnic). La copii, dupa varsta, in prima zi 0,1-0,4 mg, in a 2-a si a 3-a zi 0,1-0,2 mg, apoi intretinere cu 0,025-0,05 mg, zilnic sau la 2 zile. Posologia trebuie individualizata, sub supraveghere medicala.
Indicatii
Insuficienta cardiaca congestiva cronica; fibrilatie atriala si flutter atrial cu ritm rapid, mai ales in cadrul insuficientei cardiace; este utila indeosebi pentru tratamentul de durata (eficacitatea se mentine chiar in conditiile omisiunii sporadice a administrarii) si in insuficienta cardiaca cu fibrilatie sau flutter atriale.
Contraindicatii
Bradicardie marcata (sub 60/minut), extrasistole ventriculare polimorfe sau ritmate, tahicardie ventriculara; prudenta in caz de leziuni miocardice acute (miocardita reumatismala, infarct acut de miocard) si bloc partial; se recomanda doze mici daca bolnavul a primit un alt digitalic inaintea inceperii tratamentului; de asemenea, doze mai mici la hepatici, la bolnavi cu insuficienta renala severa si la batrani, la nou-nascuti si la imaturi, in prezenta hipoxiei prin insuficienta respiratorie, la hipotiroidieni, in infarctul de miocard recent, in caz de hipokaliemie sau hipercalcemie. Se vor evita sarurile de calciu i.v. si aminele simpatomimetice (risc sporit de aritmii severe); prudenta la bolnavii sub tratament diuretic intensiv sau care abuzeaza de purgative, la cei care primesc extract paratiroidian sau doze mari de vitamina D, glucocorticoizi, corticotrofina, carbenoxolona, amfotericina B (risc de aritmii prin hipokaliemie); prudenta cand se asociaza chinidina; reserpina creste efectul bradicardizant, beta-blocantele adrenergice si verapamilul favorizeaza bradicardia si deprimarea conducerii atrio-ventriculare; fenitoina, fenobarbitalul, fenilbutazona, spironolactona, rifampicina pot scadea concentratia plasmatica a digitoxinei, favorizandu-i metabolizarea prin inductie enzimatica (uneori este necesara cresterea dozei de tonicardiac); colestiramina micsoreaza absorbtia intestinala a digitoxinei (in cazul asocierii, cele doua medicamente se administreaza la interval de cel putin 2 ore).
Reactii adverse
Eficacitatea terapeutica maxima este uneori insotita de reactii adverse de tip toxic: greata, salivatie, voma, anorexie, diaree, dureri abdominale, cefalee, stari de rau, somnolenta, stare confuziva (mai ales la batrani), tulburari de vedere (culori), bigeminism, tahicardie supraventriculara, defecte de conducere, bloc; in cazuri extreme poate fi declansata fibrilatia ventriculara (favorizata de hipokaliemia prin tratament diuretic brutal); rareori urticarie, eozinofilie, trombocitopenie (alergica), ginecomastie.