Prospect DOBUTAMIN, pulbere injectabila
Detalii prospect DOBUTAMIN, pulbere injectabila
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul DOBUTAMIN, pulbere injectabila au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiuni
- Sarcina si alaptare
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Efecte secundare
- Precautii speciale
- Indicatii
- Contraindicatii
Producator: Solvay Pharmaceuticals
- Actioneaza asupra:
Sistemul cardiovascular - Grupa medicament:
Alte preparate cardiace
Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiuni
Administrarea concomitenta de ß-blocanti poate atenua efectele catecolaminergice ale dobutaminei prin inhibare competitiva de receptor. In plus, predominanta efectelor poate duce la vasoconstrictie periferica, rezultand cresterea tensiunii arteriale. Concomitent cu blocarea -receptorilor, predominanta efectelor ß-mimetice poate duce la tahicardie suplimentara si vasoconstrictie periferica. Vasodilatatoarele predominant venoase (de ex.: nitroprusiatul de sodiu, nitratii) pot duce in combinatie cu dobutamina- la o crestere inalta a debitului cardiac si la o scadere mai pronuntata a rezistentei vasculare periferice si a presiunii de umplere ventriculara decat o pot face ele insele. Administrarea de dobutamina poate duce la o crestere a necesarului de insulina la pacientii diabetici. Nivelul glicemiei la diabetici trebuie de aceea verificat la inceputul tratamentului cu dobutamina, la modificarea debitului perfuziei si la intreruperea perfuziei, modificand corespunzator doza de insulina, daca este necesar.
Sarcina si alaptare
Cum nu exista experienta privind siguranta administrarii in timpul sarcinii si alaptarii, la gravide dobutamina trebuie administrata doar in indicatii vitale si cand nu este disponibil un alt tratament cu risc mai scazut. Daca este necesar tratamentul in timpul alaptarii, alaptarea trebuie intrerupta pe durata tratamentului.
Prezentare farmaceutica
Flacon injectabil cu 530 mg liofilizat, continand 280 mg dobutamina hidroclorica (corespunzand la 250 mg dobutamina).
Actiune terapeutica
Dobutamina este o amina simpatomimetica sintetica, cu actiune inotrop pozitiva, explicata in principal de actiunea agonista pe receptorii cardiaci ß1 si alfa1. Creste contractilitatea, creste volumul bataie si debitul cardiac. Dobutamina are, de asemenea, efecte agoniste pe receptorii periferici ß2 (si, in mai mica masura, pe receptorii alfa2). Are actiune cronotrop pozitiva si efecte pe vasele periferice, mult mai putin importante decat celelalte catecolamine. Dobutamina actioneaza direct si independent de concentratia sinaptica de catecolamine, dar nu afecteaza receptorii de dopamina si nu afecteaza eliberarea endogena de noradrenalina.
Efecte secundare
Chiar la doze terapeutice, frecventa cardiaca creste de obicei (cu 5-15 batai/min la cei mai multi pacienti). O crestere a presiunii sistolice (de 10-20 mmHg la cei mai multi pacienti) s-a observat in mod similar la doze terapeutice. La pacientii cu hipertensiune se asteapta o crestere mai mare a presiunii arteriale. O scadere brusca si pronuntata a presiunii sanguine s-a raportat ocazional, reintorcandu-se rapid la valoarea initiala dupa reducerea dozei sau oprirea perfuziei. Tratamentul poate fi necesar in cazuri izolate. Dobutamin poate determina noi aritmii ventriculare sau poate accentua aritmii ventriculare preexistente. Tahicardiile ventriculare sau fibrilatia ventriculara apar foarte rar. Cum dobutamina scurteaza timpul de conducere AV, poate aparea o crestere a frecventei de contractie ventriculara la pacientii cu fibrilatie atriala. Pacientii cu fibrilatie atriala cu transmitere rapida ventriculara trebuie de aceea digitalizati inainte de a primi dobutamina in perfuzie. Ocazional, s-a observat usoara vasoconstrictie, in special la pacientii care au fost tratati in prealabil cu ß-blocanti. Simptome de angina pectorala s-au observat la 1-3 % din pacienti, mai ales varstnici. Efecte secundare asupra necesarului miocardic de oxigen, tabloului simptomelor si metabolismului cardiac nu pot fi neglijate la pacientii avand cardiopatie ischemica severa. Simptome ca eruptie cutanata, febra, eozinofilie si bronhospasm apar ocazional si sunt semne de hipersensibilizare. Dobutamina poate, de asemenea, sa duca la scaderea potasiului seric, dar rareori duce la hipopotasemie. La copii, cresterea frecventei cardiace si/sau a presiunii sanguine pot fi mai pronuntate iar scaderea presiunii capilare pulmonare mai mica decat la adulti.
Precautii speciale
Dupa terapia cu dobutamina s-au observat cresteri si descresteri regionale ale fluxului sanguin coronarian, ceea ce poate modifica consumul miocardic de oxigen. La pacientii cu boala coronariana severa poate aparea o deteriorare severa a simptomelor clinice, mai ales daca terapia cu dobutamina este insotita de o crestere importanta a frecventei cardiace si/sau tensiunii arteriale. Ca in cazul tuturor substantelor inotrop pozitive, utilizarea dobutaminei la pacientii cu cardiopatie ischemica trebuie atent cantarita de la caz la caz.
Indicatii
Tratamentul inotrop pozitiv al insuficientei cardiace acute sau cronice decompensate acut, de tip antero- sau/si retrograd.
Contraindicatii
Dobutamin 250 mg nu poate fi administrat in caz de: hipersensibilitate cunoscuta la dobutamina; existenta a unui obstacol mecanic al umplerii si/sau golirii ventriculare, ca in: tamponada cardiaca, pericardita constrictiva, cardiomiopatia hipertrofica obstructiva si stenoza aortica severa; stari hipovolemice severe; administrare concomitenta de inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO).