Prospect DORYXAS, solutie injectabila
Detalii prospect DORYXAS, solutie injectabila
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul DORYXAS, solutie injectabila au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Interactiuni medicamentoase
- Compozitie
- Efecte secundare
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Contraindicatii
Producator: Richter Gedeon
- Actioneaza asupra:
Aparat genito-urinar si hormoni sexuali - Grupa medicament:
Hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital
Precautii
Trebuie acordata o atentie speciala in cazurile de: afectiuni trombembolice in antecedentele patologice, siclemie, afectiuni cardiovasculare si diabet zaharat. La varste inaintate de procreare, medicamentul poate fi administrat numai sub control medical atent, deoarece amenoreea care se poate instala poate fi semnul inceperii menopauzei, dar poate fi si un efect secundar al contraceptivului. In acest caz, contraceptia se va intrerupe mai devreme decat era necesar. Pe perioada tratamentului, este recomandat controlul ginecologic la fiecare 6 luni.
Actiune terapeutica
Doryxas injectabil este un produs contraceptiv cu actiune prelungita si administrare parenterala. El previne sarcina, prin inhibarea ovulatiei si efectul sau asupra vascozitatii mucoasei cervicale, asupra motilitatii tubale uterine si endometrului. Efectul contraceptiv se instaleaza din prima zi de administrare.
Mod de administrare
Inainte de inceperea tratamentului, este necesara efectuarea unui atent examen medical general si al unuia local, ginecologic, pentru a exclude contraindicatiile. Prima injectie se va administra in urmatoarele 5 zile de la instalarea menstruatiei. Planificarea primei injectii este foarte importanta deoarece trebuie mai intai exclusa posibilitatea unei sarcini existente si nediagnosticate. Injectarea se va face profund, in muschiul gluteal. Pentru a preveni refluxul solutiei, canalul de punctie trebuie izolat cu o banda adeziva. Urmatoarele injectii trebuie administrate la interval de 60 de zile. Daca este necesar, se poate accepta o abatere de ± 14 zile. Aceasta schema de administrare nu numai ca previne cu maximum de eficienta sarcina, dar este suficient de flexibila pentru a lua in considerare nevoile individuale ale fiecarei paciente. Administrarea contraceptivelor care contin numai progesteron poate incepe imediat dupa avort. Dupa nastere, se recomanda inceperea tratamentului dupa o perioada de 6 saptamani.
Interactiuni medicamentoase
Efectul Doryxas-ului este redus de administrarea concomitenta de barbiturice, pirimidon, carbamazepina, glutetimida, fenitoina, fenilbutazona, rifampicina. Aceste medicamente inhiba enzima ce metabolizeaza gestagenul, Citocrom P450, in functie de doza.
Efecte secundare
Tulburarile de sangerare sunt cele mai importante efecte secundare care apar la administrarea contraceptivelor injectabile. Aceste tulburari pot aparea in forme variate, de exemplu reducerea cantitativa a sangerarii menstruale, amenoree, sangerari intermenstruale si patare. Rar, pot aparea sangerari profuze care pot necesita intreruperea tratamentului si recomandarea unui tratament hormonal. In cazul amenoreei permanente, posibilitatea unei sarcini trebuie exclusa si se recomanda reconstituirea ciclului menstrual prin tratament hormonal. Mecanismul actiunii Doryxas determina cresterea vascozitatii mucusului cervical, care poate crea tulburari de sangerare. Aceste tulburari nu pot fi tratate numai cu estrogeni, deoarece estrogenii maresc posibilitatile de penetrare a cervixului, de catre sperma, scazand efectul contraceptiv. Pentru tratamentul amenoreei si hipermenoreei, se recomanda tratamentul cu combinatia estrogen-progestogen. Ocazional se pot inregistra cresteri sau scaderi in greutate, senzatie de tensiune a sanilor, edeme. Cresterea in greutate este determinata, mai degraba, de cresterea apetitului decat de retentia de apa. Mai pot aparea cefalee, labilitate temperamentala, scaderea libidoului, dar aceste efecte secundare sunt posibile si in alte tratamente contraceptive hormonale. Reinstalarea fertilitatii poate fi intarziata.
Contraindicatii
Suspiciune de sarcina sau sarcina confirmata; suspiciune sau confirmare de modificari patologice ale sanului; suspiciune sau diagnostic de neoplasm al tractului genital; functie hepatica alterata, afectiune hepatica acuta sau cronica, icter sau prurit de sarcina, in antecedentele patologice, sindroamele Dubin-Johnson si Rotor; herpes genital; tulburari ale metabolismului lipidic si ale procesului de coagulare vasculara; tulburari cardiovasculare; sangerari vaginale nediagnosticate; administrare imediat post-partum; in cazul in care tratamentul este inceput in primele 6 saptamani dupa nastere, creste posibilitatea aparitiei sangerarilor prelungite si profuze. Se poate ca, prin trecerea in laptele matern, sa ajunga, in mici cantitati, la copil si sa inhibe metabolismul bilirubinei, in special la copiii care au prezentat icter neonatal; sarcina planificata in viitorul apropiat; la nulipare.