Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect EMETIRAL, supozitor

Detalii prospect EMETIRAL, supozitor

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul EMETIRAL, supozitor au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

A04AA - ANTAGONISTI AI SEROTONINEI (5HT-3)

Prezentare farmaceutica

Cutii a 6 supozitoare.

Mod de administrare

Adulti: doza obisnuita este de 15-30 mg pe zi, repartizata in 2-3 prize. In afectiunile psihice doza zilnica variaza intre 50-250 mg dupa caz; la doza maxima se va ajunge prin crestere progresiva, cu 10 mg zilnic sau la 2 zile, pana la obtinerea efectului. Doza de intretinere este de 25-50 mg pe zi (in functie de toleranta individuala). Dozele pe cale rectala sunt aceleasi ca si pentru calea orala. Se recomanda ca initial sa se foloseasca supozitoare de 5 mg pentru a se stabili doza minima eficace in obtinerea rezultatului dorit. Durata unei cure de tratament in mod obisnuit nu trebuie sa depaseasca 2 saptamani. Copii: Nu va fi administrat copiilor sub 6 ani. La copiii peste 6 ani posologia este foarte variabila, in functie de cazul clinic si de susceptibilitatea individuala a bolnavului. Ea va fi fixata numai de medic: in general 1/2 mg/kg corp/24 ore; aceasta doza va fi repartizata in mai multe prize. Nu se va depasi doza de 20 mg/24 ore.

Compozitie

Supozitoare a 5 mg si 25 mg emetiral.

Efecte secundare

Emetiralul este tolerat atat local, cat si general. Folosirea indelungata, desi nu provoaca modificari functionale sau histologice persistente, predispune la tulburari nervoase extrapiramidale reprezentate prin contracturi ale musculaturii membrelor si fetei insotite de trasmus urmat de deschiderea exagerata a gurii, miscari necoordonate ale mainilor si globilor oculari. Uneori pot surveni tulburari de acomodare, iritatie gastrica, uscaciunea mucoaselor. Toate acestea survin rar si cedeaza imediat la intreruperea tratamentului, fara sechele.

Indicatii

Indicatia majora o constituie greturile de orice natura; uremie, encefalopatii hipertensive, sindrom Ménière, intolerante medica-mentoase, radioterapie, varsaturi postoperatorii, varsaturi determinate de afectiuni gastrointestinale sau psihice, varsaturi incoercibile de sarcina. Afectiuni psihice (delir, halucinatii, manie acuta, schizofrenie, stari anxioase), migrene, insomnii.

Actiune farmacoterapeutica

Emetiralul derivat de fenotiazina are proprietati neuroleptice asemanatoare clordelazinului. Se caracterizeaza insa in mod special prin actiunea sa antiemetica, care este de 4 ori mai mare decat la Clordelazin, in timp ce deprimarea functiei motorii reprezinta numai 2/3, iar actiunea adrenalitica si hipotensoare este redusa la jumatate. Aceste fapte au orientat indicatiile clinice ale Emetiralului spre tratamentul emezei. Se remarca insa si efectele de reglare a activitatii psihice, sedative si hipnotice ale Emetiralului.

Contraindicatii

Arterioscleroza cerebrala, leziuni hepatice si renale, boala ulceroasa, coma barbiturica, etilica sau prin opiacee. Copii sub 6 ani.

EMETIRAL, supozitor

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.