Prospect ESTRADERM TTS, transdermal
Detalii prospect ESTRADERM TTS, transdermal
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul ESTRADERM TTS, transdermal au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Sarcina si alaptare
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Conditii de pastrare
- Interactiuni
- Supradozare
- Farmacocinetica
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Dozare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
- Farmacodinamica
Producator: Novartis
- Actioneaza asupra:
Aparat genito-urinar si hormoni sexuali - Grupa medicament:
Hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital
Precautii
Monoterapia prelungita cu estrogeni determina o crestere a riscului hiperplaziei si cancerului de endometru la pacientele in perioada de postmenopauza. Estraderm-ul TTS, ca orice produs hormonal, va fi prescris numai dupa un examen medical complet, care va include si examenul ginecologic care trebuie sa infirme orice modificare endometriala. Pana in prezent nu exista certitudinea ca hormonoterapia combinata (estrogen, progesteron) pentru pacientele in perioada de postmenopauza determina o crestere a riscului cancerului de san. Pentru pacientele cu boala fibrochistica a sanului si cele care au cazuri de neoplasm mamar in familie (rude de gradul I) se recomanda examene periodice, autoexaminarea sanului si efectuarea unei mamografii inaintea instituirii tratamentului si care va fi repetata la intervale regulate de timp. Datorita faptului ca supradozajul estrogenic determina retentie lichidiana, pacientele cu insuficienta cardiaca, hipertensiune, afectiuni renale sau hepatice, epilepsie sau migrene trebuie supravegheate in timpul tratamentului. A nu se lasa la indemana copiilor
Actiune terapeutica
Sistem terapeutic transdermal cu estradiol pentru substituirea fiziologica a estrogenilor.
Mod de administrare
Estraderm-ul TTS poate fi administrat in tratament continuu sau ciclic. Administrare continua: Aplicarea neintrerupta a 2 plasturi pe saptamana. Administrare ciclica: 2 plasturi pe saptamana, timp de 3 saptamani, urmati de un interval de o saptamana pauza. Pentru pacientele cu uter intact, terapia estrogenica va fi suplimentata cu progestative dupa urmatoarea schema: In cazul terapiei continue cu estradiol se recomanda ca un progestativ (medroxiprogesteron acetat 10 mg/zi, noretisteron 5 mg/zi, noretisteron acetat 1-5 mg/zi sau didrogesteron 20 mg/zi) sa fie administrat intre 10-14 zile (preferabil 12 zile) pe luna. Pentru pacientele care urmeaza tratament ciclic, progestativul se va administra cu 10-12 zile inaintea celei de a patra saptamani a ciclului de tratament, care reprezinta intervalul liber (mai exact, administrarea orala de progestative incepe in a doua saptamana a tratamentului ciclic in momentul aplicarii celui de al patrulea patch de Estraderm TTS). Estraderm-ul TTS nu se va aplica pe san si nici in acelasi loc consecutiv.
Conditii de pastrare
Plasturii de Estraderm TTS nu trebuie expusi la soare. Dupa indepartarea foitei de protectie a regiunii adezive, plasturele se aplica imediat pe piele.
Interactiuni
Medicamentele care stimuleaza enzimele hepatice microzomale, precum barbituricele, hidantoina, carbamazepina, meprobamatul, fenilbutazona sau rifampicina, determina scaderea eficacitatii terapiei combinate (estrogen, progestative).
Supradozare
Semne ale supradozarii cu estradiol: disconfort la nivelul sanilor, sangerari, edeme. Disparitia simptomelor se obtine prin simpla indepartare a plasturelui.
Farmacocinetica
Concentratia fiziologica plasmatica de estradiol este proportionala cu doza si se atinge in circa 4 ore de la aplicarea plasturelui. La 8 ore de la aplicare, concentratia serica este maxima (28,67 si 130 pg/ml). In restul perioadei de aplicare, valorile medii vor fi de 23,40 si 75 pg/ml estradiol. Aceasta corespondenta poate creste cu 16,40,70 pg/ml peste valorile postmenopauzale (intre 5-10 pg/ml). Raportul E2/E1 este in medie de 0,9, 1,0 si 1,35. La 24 de ore dupa indepartarea sistemului, valorile estradiolului revin la cele anterioare tratamentului. Dupa aplicatii repetate de Estraderm TTS 50 de doua ori pe saptamana, timp de 3 saptamani, concentratia medie de estradiol creste la 30 pg/ml, iar cea de estrona, la 12 pg/ml. Raportul E2/E1 creste de la 0,2 la 0,9. Concentratia de estradiol conjugat excretat in urina ramane ridicata de la 0,5 la 2,5 mg/g creatinina in timpul perioadei de aplicare. Timpul de injumatatire al estradiolului este de aproximativ 1 ora. Clearance-ul metabolic plasmatic este de 600-900 litri/(zi x m2). Estradiolul este metabolizat la nivel hepatic. Metabolitii cei mai importanti sunt estriolul si estrona si produsii de conjugare ai acestora (glucuronizi si sulfati), cea mai mare parte eliminandu-se prin urina. Metabolitii estrogenului patrund in circulatia enterohepatica.
Compozitie
Substanta activa: estra-1,3,5(10)-triene-3,17 beta-diol (estradiol). Excipienti: etanol, hidroxipropilceluloza, polietilen tereftalat, etinilacetat copolimer, parafina.
Dozare
Estraderm-ul TTS se va aplica de doua ori pe saptamana, fiecare plasture schimbandu-se o data la 3-4 zile. Tratamentul se incepe, in general, cu Estraderm TTS 50. Aparitia reactiilor adverse (disconfort la nivelul sanilor, metroragii, retentie de lichide) cu o persistenta de peste 6 saptamani necesita diminuarea dozei. Pentru tratamentul simpotmelor climacterium-ului se utilizeaza cea mai scazuta doza eficace. In cazul pierderii de substanta osoasa, se recomanda plasturii de Estraderm TTS 50 si 100. Estraderm-ul TTS 25 se va administra numai pacientelor care nu pot tolera doze superioare. Studiile clinice au demonstrat ca instituirea tratamentului estrogenic cu 5 ani inaintea instalarii menopauzei determina o reducere cu 50% a fracturilor de tip Coles si cu 90% a fracturilor de la nivelul coloanei vertebrale.
Indicatii
Tratamentul semnelor si simptomelor deficientei estrogenice datorate menopauzei (naturala sau chirurgicala), precum tulburari vasomotorii, tulburari de somn, atrofie uro-genitala, modificari de dispozitie, prevenirea pierderii accelerate de substanta osoasa in perioada de postmenopauza. Pentru pacientele cu uter intact, estrogenii vor fi administrati in terapie combinata secventiala cu progestative.
Contraindicatii
Carcinom mamar sau de endometru, endometrioza, sangerari vaginale de cauza necunoscuta, afectare hepatica severa, tromboflebita, tromboza sau boala tromboembolica, sarcina si alaptare, hipersensibilitate cunoscuta la oricare dintre componentii Estraderm-ului TTS.
Reactii adverse
Piele si anexe: Frecvent eritem tranzitoriu si iritatie la locul aplicarii cu sau fara prurit. Cazuri izolate de dermatita alergica de contact, pigmentatie reversibila post-inflamatorie, prurit generalizat, exantem. Tract uro-genital: Frecvent metroragii (in general, semn de supradozare estrogenica). Daca estrogenii sunt combinati adecvat cu progestativele, sangerarile din timpul tratamentului au caracteristicile ciclului menstrual normal. Tratamentul combinat cu progestativele reduce riscul aparitiei cancerului de endometru. Sistem endocrin: Frecvent disconfort la nivelul sanilor. Tract gastrointestinal: Ocazional greata, dureri abdominale, balonare. Sistem nervos central: Ocazional cefalee, migrena. Rar ameteli. Aparat cardiovascular: Cazuri izolate de tromboflebita, hipertensiune arteriala, agravarea varicelor. Alte reactii adverse: Rar edem si/sau pierderi ponderale. Cazuri izolate de reactii anafilactice.
Farmacodinamica
Estradiol: Ca toti hormonii steroidici, estrogenii isi exercita efectul metabolic intracelular. In celulele organelor tinta estrogenii interactioneaza cu receptori specifici pentru a forma un complex care stimuleaza atat ADN-ul, cat si sinteza proteinelor. Acesti receptori sunt localizati in organe diferite, precum hipotalamus, glanda pituitara, uretra, san, ficat si osteoblaste. Estradiolul - care la femei de la menarha pana la menopauza este produs de foliculii ovarieni - este cel mai activ estrogen. Dupa menopauza, cand ovarele isi inceteaza functia, numai cantitati mici de estradiol mai sunt sintetizate, mai ales prin aromatizarea androstendionului si a testosteronului. Estrona (E1) este transformata in Estradiol (E2) de 17 beta-hidroxisteroid dehidrogenaza. La majoritatea femeilor, incetarea productiei de estradiol se manifesta prin tulburari vasomotorii (bufeuri), tulburari ale somnului si atrofie progresiva la nivelul aparatului urogenital. Deficienta estrogenica in perioada de postmenopauza duce la aparitia osteoporozei evidentiata in special la nivelul coloanei vertebrale, articulatiei soldului si pumnului. Aplicarea tratamentului cu Estraderm TTS 50 pe o perioada de 28 de zile nu influenteaza factorii coagularii: fibrinopeptid A, fibrinogen si antitrombina III. S-a constatat insa o reducere a excretiei urinare a calciului si hidroxiprolinei in urma tratamentului cu Estraderm TTS 50. Pentru a preveni aparitia hiperplaziei de endometru, hormonoterapia estrogenica substitutiva trebuie administrata in combinatie cu progestative.