Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect EUROPIRIN, comprimate

Detalii prospect EUROPIRIN, comprimate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul EUROPIRIN, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

N02BA - DERIVATI DE ACID SALICILIC SI COMBINATII

Precautii

La pacientii cu hipersensibilitate la AINS si la cei ce prezinta afectiuni de origine alergica sau infectii cronice ale cailor respiratorii, creste mult riscul unei crize de astm. Se impune prudenta la cei cu antecedente de ulcer, hemoragii gastrointestinale si tulburari hemoragice. La cei cu insuficienta renala nu se vor utiliza doze mari de Europirin, deoarece nu s-a putut exclude cu certitudine implicarea acidului acetilsalicilic in geneza unei nefropatii cronice. Salicism. Sensibilitatea individuala este foarte variabila. Persoanele in varsta sunt mai sensibile decat tinerii. La copiii sub 12 ani la care se suspecteaza o infectie de origine virala, acidul acetilsalicilic se administreaza numai daca celelalte substante medicamentoase nu dau rezultate satisfacatoare. Casexia si varsaturile persistente pot sa reprezinte semnele sindromului Reye, o maladie foarte rara dar cu evolutie uneori fatala. O relatie cauza-efect cu administrarea acidului acetilsalicilic nu s-a putut demonstra cu certitudine. Se recomanda sa nu se utilizeze Europirin-ul inaintea unei extractii dentare sau a unei interventii chirurgicale.

Mod de administrare

Adulti: ca antipiretic si analgezic 500 mg la 4-6 ore; ca antiinflamator in bolile reumatice cronice 3-5 g/zi, in cele acute 4-7 g/zi (in 4-6 prize); ca antiagregant plachetar 500 mg o data la 2-3 zile. Copii intre 5-9 ani: doza unitara este de 1/2-1 comprimat; doza/zi: 1 1/2-3 comprimate; intre 10-16 ani: 1 comprimat o data si maximum 4 comprimate/zi. In boli reumatice se administreaza 60-100 mg/kg corp/zi, in 4-6 prize. Comprimatele se desfac in apa si se iau imediat dupa mese.

Conditii de pastrare

La temperatura camerei, ferit de lumina si umezeala.

Interactiuni

Creste efectul anticoagulantelor (derivati de cumarina, heparina), actiunea hipoglicemiantelor orale (sulfoniluree), nivelul plasmatic al digoxinei si al barbituricelor, riscul de hemoragii gastrointestinale in cazul unui tratament concomitent cu corticosteroizi. Creste toxicitatea metotrexatului. Scade efectul spironolactonei, furosemidului (si al tuturor diureticelor de ansa), al uricozuricelor si antihipertensivelor.

Supradozare

Principalele manifestari clinice in intoxicatia acuta grava: tulburari digestive, hipertermie cu hipersudoratie, tulburari respiratorii (polipnee urmata de hipoventilatie), tulburari neuropsihice (ameteli, tulburari de auz si vedere, convulsii) care la doze mari evolueaza spre coma, tulburari cardiace, deshidratare cu soc hipovolemic si acidoza. Intoxicatia acuta la copii are o evolutie mai grava. Tratament: Spalaturi stomacale. Epurarea renala se face prin alcalinizare (perfuzie cu NaHCO3). Se trateaza deshidratarea prin perfuzii; se corecteaza dezechilibrul acido-bazic. In cazuri foarte grave se face epurare extrarenala.

Farmacocinetica

Acidul acetilsalicilic se absoarbe rapid dupa priza orala, proportional cu doza administrata. Concentratia plasmatica maxima se atinge dupa 2 ore de la administrare. Se distribuie in toate tesuturile organismului si se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 80-90%. Este dezacetilat in plasma, rezultand acidul salicilic, care se transforma la nivelul ficatului in metaboliti inactivi eliminati prin urina. Fractiunea de acid salicilic nemetabolizat se excreta tot pe cale renala. Clearance-ul creatininic variaza in functie de pH-ul urinei. Acidul acetilsalicilic are un timp de injumatatire de 15 minute si o biodisponibilitate de aproximativ 70%. Aceasta este insa foarte variabiala, tinand cont de hidroliza presistemica a acidului acetilsalicilic in acid salicilic. Hidroliza este catalizata de esteraze ce se gasesc la nivelul mucoasei gastrointestinale si in ficat. Biodisponibilitatea acidului salicilic variaza intre 80-100 %, iar timpul de injumatatire biologica este de 3 ore la doze inferioare celor de 3 g.

Proprietati

Acidul acetilsalicilic are proprietati analgezice, antipiretice, antiinflamatoare si antiagregante plachetare. Actiunea analgezica se datoreaza inhibarii sintezei prostaglandinelor la nivel central (cresterea pragului perceptiei dureroase la nivel talamic) si periferic. La aceasta se adauga inhibarea actiunii bradikininei, responsabila de propagarea durerii. Ca antiinflamator, inhiba sinteza prostaglandinelor, prin blocarea ciclooxigenazei, si a altor mediatori; inhiba migrarea leucocitara, stabilizeaza membranele lizozomale, are actiune antihialuronidazica. Actiunea la nivelul centrului termoreglator din hipotalamus determina o vasodilatatie periferica, cu pierdere de caldura, ceea ce explica efectul antipiretic. Si in acest caz, mecanismul de actiune are la baza inhibarea sintezei prostaglandinelor. S-a constatat totusi ca febra produsa de pirogenele endogene, care nu este mediata de prostaglandine, raspunde la terapia cu acid acetilsalicilic Actiunea antiagreganta plachetara apare la doze mici si se datoreaza blocarii sintezei tromboxanului A2 in trombocite, prin inhibarea ireversibila a ciclooxigenazei. La doze mai mari este inhibata reversibil si sinteza prostaciclinei, prostaglandina cu efect antiagregant. Nu s-a stabilit doza optima la care se suprima formarea tromboxanului, fara a fi inhibata sinteza prostaciclinei. Se stie insa ca la doze mai mici de 100 mg acidul acetilsalicilic nu blocheaza sinteza prostaciclinei. La doze mici, salicilatii, ca atare si acidul acetilsalicilic, diminueaza excretia acidului uric.

Compozitie

Acid acetilsalicilic 500 mg.

Forma de prezentare

Cutie plianta de carton cu 2 blistere a cate 10 comprimate.

Indicatii

Tratamentul simptomatic al febrei si al durerii in bolile infectioase, gripa, raceala comuna; nevralgii, mialgii, cefalee, dureri dentare (exceptand cazurile de dinainte sau dupa o interventie chirurgicala), lumbago, dureri musculare, dureri menstruale. Reumatism poliarticular acut, poliartrita reumatoida si alte boli reumatismale. Profilaxia trombozelor arteriale la nivelul coronarelor si vaselor cerebrale, combaterea tulburarilor provocate de agregarea plachetelor in trombocitemie. Profilaxia arsurilor solare.

Contraindicatii

Ulcer gastroduodenal, boli hemoragice si risc de hemoragii; terapie concomitenta cu anticoagulante, deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza, diateza hemoragica. Astm bronsic sau hipersensibilitate la salicilati, alergie incrucisata cu alte antiinflamatoare nesteroidiene si tartrazina. Insuficienta renala grava. Insuficienta hepatica, in cazul unui tratament de lunga durata cu doze mari. Nu se administreaza in timpul sarcinii. Nu se vor administra doze mari pe durata alaptarii.

Reactii adverse

Tulburari digestive, microhemoragii digestive, rareori hematemeza sau melena. Bronhospasm, reactii alergice diverse: eruptii cutanate, rareori reactie anafilactoida grava cu asfixie sau colaps. Insuficienta renala acuta, mai ales la bolnavii cu o insuficienta preexistenta sau cu decompensare cardiaca, ciroza hepatica, sindrom nefrotic. Dozele mari pot provoca fenomene de salicism, caracterizat prin ameteli, tinitus, cefalee, sudoratie, greata, voma, confuzie, tahicardie si tahipnee. Poate prelungi travaliul, intarzia nasterea si poate favoriza hemoragia post-partum.

EUROPIRIN, comprimate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.