Prospect FITOMENADION, solutie injectabila
Detalii prospect FITOMENADION, solutie injectabila
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul FITOMENADION, solutie injectabila au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Terapia S.A.
- Actioneaza asupra:
Sange si organe hematopoetice - Grupa medicament:
Vitamina K si alte hemostatice
Prezentare farmaceutica
Fiole a 1 ml solutie apoasa coloidala injectabila continand fitomenadiona 10 mg (cutie cu 5 buc.).
Actiune terapeutica
Vitamina K naturala, actioneaza antihemoragic prin perfectarea sintezei hepatice a protrombinei si a altor factori ai coagularii (VII, IX si X); efectul este relativ rapid - se instaleaza in 3-4 ore - intens si prelungit.
Mod de administrare
La adulti, obisnuit intramuscular 5-40 mg o data pe zi (in functie de gravitate); in urgente, intravenos, foarte lent, 2-10 mg/zi (in intoxicatia acuta cu cumarinice se pot injecta pana la 40 mg/zi), la nou-nascuti si sugari, curativ, intramuscular 1-2 mg/zi; profilactic, intramuscular 0,5-2 mg, oral 1-2 mg (in boala hemoragica). Dozarea poate fi controlata prin timpul Quick sau prin trombotest.
Indicatii
Intoxicatie acuta cu anticoagulante cumarinice; profilactic sau curativ in alte sangerari prin hipoprotrombinemie sau hipovitaminoza K; in boala hemoragica la nou-nascut, in cursul tratamentului cu salicilati, in icterul obstructiv, in bolile hepatice (eficacitatea este slaba) sau intestinale, in cazul folosirii indelungate de antibiotice administrate oral etc.
Contraindicatii
Intoleranta la fitomenadiona (atentie la simptomele de soc); prudenta la nou-nascuti si la sugari. Solutia injectabila de fitomenadiona nu trebuie amestecata cu alte solutii pentru injectare sau perfuzie.
Reactii adverse
Injectarea intravenoasa rapida poate provoca congestia fetei, sudoratie, senzatie de constrictie toracica, dispnee, cianoza, tahicardie, colaps, chiar accidente letale; foarte rar intoleranta, cu fenomene de soc; la nou-nascuti fitomenadiona poate fi cauza de hiperbilirubinemie (rareori).