Prospect FLUORESCITE, solutie injectabila
Detalii prospect FLUORESCITE, solutie injectabila
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul FLUORESCITE, solutie injectabila au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Sarcina si alaptare
- Prezentare farmaceutica
- Mod de administrare
- Conditii de pastrare
- Forma de prezentare
- Farmacologie clinica
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Alcon
- Actioneaza asupra:
Organe senzitive - Grupa medicament:
Produse oftalmologice
Precautii
Generale: Se va manifesta prudenta in cazul pacientilor cu istoric de alergie sau astm bronsic. O trusa de urgenta cuprinzand epinefrina 0,1% pentru uz intravenos sau intramuscular; un antihistaminic; un steroid solubil si aminofilina pentru uz intravenos, precum si oxigen, trebuie sa fie intotdeauna disponibila in eventualitatea unei posibile reactii la injectarea de fluoresceina. Informatii pentru pacienti: Pielea va capata temporar o coloratie galbuie. Urina se va colora temporar in galben-stralucitor. Revenirea la culoarea initiala a pielii se produce in 6-12 ore, iar a urinii in 24-36 ore. Carcinogeneza, Mutageneza, Afectarea fertilitatii: Nu au fost facute studii pe termen lung, utilizand fluoresceina la animale, pentru a evalua potentialul carcinogen.
Sarcina si alaptare
Sarcina: Se va evita angiografia la femeile gravide, in special in primul trimestru de sarcina. Nu au existat rapoarte despre complicatii fetale survenite in urma injectarii de fluoresceina in timpul sarcinii. Alaptare: S-a demonstrat ca fluoresceina se excreta in laptele uman. De aceea, se recomanda prudenta in administrarea fluoresceinei la femeile care alapteaza.
Prezentare farmaceutica
Solutia injectabila Fluorescite este o solutie sterila apoasa in doua concentratii, pentru administrare intravenoasa in scop diagnostic. Solutia contine: Fluoresceina sodica (echivalenta cu fluoresceina 10% sau 25%), hidroxid de sodiu si/sau acid clorhidric (pentru corectarea pH-ului) si apa pentru preparate injectabile.
Mod de administrare
Produsele administrate parenteral vor fi inspectate vizual inaintea administrarii, ori de cate ori solutia si ambalajul o permit, pentru a detecta eventualele modificari. Se injecteaza continutul fiolei rapid in vena antecubitala, dupa luarea masurilor pentru evitarea extravazarii. Seringa continand solutia de fluoresceina se ataseaza unui tub transparent si acului pentru injectare. Se punctioneaza vena antecubitala si se extrage sange pana la varful seringii, astfel incat o bula mica de aer sa separe sangele din tub de fluoresceina. La lumina artificiala a camerei se injecteaza incet sangele in apoi in vena, observand pielea la nivelul varfului acului. Daca acul a fost introdus paravenos, sangele extravazat va produce bombarea pielii, iar injectarea trebuie oprita inainte ca fluoresceina sa fie injectata. Daca ne asiguram ca nu s-a produs extravazarea, se poate renunta la lumina artificiala si se continua injectarea fluoresceinei. Luminiscenta apare in vasele retiniene si coroidiene in 9-14 secunde si poate fi observata cu echipamentul standard de vizualizare. Daca exista suspiciunea unor posibile reactii alergice, anterior injectarii intravenoase se va face un test intradermic cu 0,05 ml, care se va evalua la 30-60 minute dupa injectare. Pentru copii, doza calculata este de 7,7 mg/kg corp.
Forma de prezentare
Fiole de 5 ml cu solutie de fluoresceina 10%. Fiole de 2 ml cu solutie de fluoresceina 25%.
Farmacologie clinica
Fluorescenta galben-verzuie a solutiei delimiteaza aria vasculara aflata sub observatie de suprafetele invecinate.
Indicatii
Indicata in angiofluorografiile sau angioscopiile in scop diagnostic, ale fundului de ochi sau ale vascularizatiei irisului.
Contraindicatii
Contraindicata persoanelor cu hipersensibilitate fata de oricare component al acestui preparat. Atentie: Numai pentru uz oftalmic - nu pentru injectare intratecala. Se va manifesta atentie pentru a evita extravazarea in timpul injectarii, intrucat pH-ul ridicat al solutiei de fluoresceina poate provoca leziuni severe ale tesuturilor locale. Au fost semnalate urmatoarele complicatii produse de extravazarea fluoresceinei: descuamare cutanata, flebita superficiala, granulom subcutanat si nevrita toxica de-a lungul arcului median, in aria antecubitala. Complicatiile rezultate din extravazare pot produce dureri intense in brat pentru cateva ore. Atunci cand se produce o extravazare importanta, injectarea trebuie oprita si se vor lua masuri conservative pentru tratarea tesuturilor afectate si calmarea durerii.
Reactii adverse
Au fost semnalate cazuri de greata si cefalee, disconfort gastrointestinal, sincopa, voma, hipotensiune si alte simptome si semne de hipersensibilitate. Stop cardiac, ischemie de artera bazilara, soc sever, convulsii, tromboflebita la locul injectarii si rare cazuri de deces au fost raportate. Extravazarea solutiei la locul injectarii provoaca durere intensa locala si o durere surda in bratul injectat. S-au semnalat cazuri de eruptie urticariana si prurit generalizat, bronhospasm si reactii anafilactice. Dupa injectare se poate produce o exacerbare a simtului gustativ.