Prospect GERTOCALM, comprimate filmate
Detalii prospect GERTOCALM, comprimate filmate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul GERTOCALM, comprimate filmate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Interactiuni medicamentoase
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Faran
- Actioneaza asupra:
Tract digestiv si metabolism - Grupa medicament:
Alte medicamente pentru tulburari legate de acid
Actiune terapeutica
Gertocalm contine ca principiu activ ranitidina clorhidrat care inhiba secretia gastrica de baza si stimulata, reducandu-i volumul si concentratia in acid si pepsine. Mecanismul de actiune consta in blocarea receptorilor H2 histaminici. Dupa administrarea orala a 150 mg secretia gastrica scade cu 90%. Dupa 12 ore scaderea acidului poate atinge inca 50% din valorile normale.
Mod de administrare
Adulti cu ulcer duodenal: oral, 150 mg x 2/zi, la 12 ore interval, dupa mese, se pot administra si 300 mg intr-o singura priza, seara. In majoritatea cazurilor tratamentul dureaza 4 saptamani. Doza de intretinere este de 150 mg seara. Esofagita de reflux: 150 mg x 2/zi, 8 saptamani. SIndromul Zollinger-Ellison: 150 mg x 3/zi, uneori pana la 900 mg/zi. In insuficienta renala, cand rata filtrarii glomerurale este mai mica de 10 ml/min dozele se reduc la jumatate. La copii intre 8 si 18 ani: pana la 150 mg x 2/zi.
Interactiuni medicamentoase
Poate creste efectele beta-adrenoliticelor si nifedipinei, diminueaza biotransformarea lor. Absorbtia ranitidinei este diminuata de antiacide.
Forma de prezentare
Cutie cu 20 comprimate a 150 mg ranitidina (clorhidrat). Cutie cu 10 comprimate a 300 mg ranitidina (clorhidrat).
Indicatii
Ulcer gastric sau duodenal evolutiv; ulcer post-chirurgical; sIndrom Zollinger-Ellison; prevenirea recaderilor in ulcer; esofagita de reflux. Prevenirea hemoragiilor gastro-duodenale la bolnavii cu risc de ulcer de stress (arsuri, traumatisme craniene, politraumatisme, transplant renal). Dupa 4 saptamani de tratament se obtin vindecari in 75-95% din cazurile cu ulcer duodenal.
Reactii adverse
In general efectele adverse sunt mai putine si mai reduse calitativ decat cele ale cimetidinei. Se fixeaza mai slab de receptorii androgeni, are efecte anti-androgenice reduse. Efectele adverse produse ca urmare a actiunii antihistaminice sunt asemanatoare cu ale cimetidinei. Alte efecte adverse: leucopenie, trombopenie, amenoree, ginecomastie, tulburari de comportament sexual, diaree, cefalee, ameteli, eruptii cutanate, confuzie mintala reversibila (mai ales la varstnici), cresterea creatininei si transaminazei serice, edem angioneurotic, bronhospasm.