Prospect GILURYTMAL 2, solutie injectabila
Detalii prospect GILURYTMAL 2, solutie injectabila
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul GILURYTMAL 2, solutie injectabila au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Interactiuni cu alte medicamente
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Solvay Pharmaceuticals
- Actioneaza asupra:
Sistemul cardiovascular - Grupa medicament:
Alte preparate cardiace
Interactiuni cu alte medicamente
Accentuarea actiunii dromotrop negative si a actiunii inotrop negative este posibila prin administrarea concomitenta cu alte antiaritmice sau cu beta-blocante. Trebuie sa ne asteptam la intensificarea actiunii ajmalinei asupra sistemului His- Purkinje, cand se administreaza concomitent cu chinidina. Poate sa apara colestaza cronica, in cazuri individuale, cand se administreaza concomitent hormoni cu efect colestatic.
Prezentare farmaceutica
Gilurytmal 2: fiole a 2 ml solutie concentrata pentru perfuzie, continand 50 mg ajmalina; cutii cu 5 fiole. Gilurytmal 10: fiole a 10 ml solutie pentru injectii, continand 50 mg ajmalina: cutii cu 5 fiole.
Actiune terapeutica
Ajmalina este un antiaritmic stabilizator de membrana din clasa I (dupa clasificarea Vaughan Williams). Are un efect dependent de doza de incetinire a conducerii atriale si ventriculare a impulsului, efect maxim la nivelul sistemului His Purkinje. Ajmalina mareste, de asemenea, perioada refractara absoluta a tesutului miocardic ventricular cu aproximativ 10%.
Indicatii
Tahiaritmii supraventriculare simptomatice si care necesita tratament, ca de exemplu: tahicardiile nodale AV, tahicardiile supraventriculare cu sindrom WPW, fibrilatia atriala paroxistica. Tahiaritmii ventriculare simptomatice, severe, care pun in pericol viata. Diagnosticul diferential al sindromului WPW (testul la ajmalina).
Contraindicatii
Medicamentul nu trebuie administrat in caz de: hipersensibilitate la ajmalina, cardiomiopatie hipertrofica, bradicardie, tulburari de conducere si tahicardii care apar in decompensarea cardiaca.
Reactii adverse
Dupa sau in timpul injectarii sau a perfuziei cu ajmalina, pacientul poate simti o senzatie de caldura, simptome de vasodilatatie cutanata, parestezii si, in rare cazuri, simptome gastro-intestinale (greata, voma, diaree, pierderea apetitului, constipatie). Ocazional, ajmalina poate avea actiuni proaritmigene. Foarte rar, dupa terapia cu ajmalina, s-au observat cazuri de colestaza intrahepatica, care se reduce spontan dupa intreruperea tratamentului. Terapia medicamentoasa a colestazei intrahepatice nu este posibila. Simptomele colestazei sunt: pruritul, coloratia galbena a ochilor, urine de culoare bruna, scaune decolorate si febra; cresterea febrei poate preceda cu cateva zile celelalte simptome, ceea ce ne poate sugera aparitia colestazei. Rareori, se poate produce o crestere tranzitorie asimptomatica a transaminazelor, de trei ori peste nivelul normal, la inceputul tratamentului. Incetinirea conducerii AV si a propagarii intraventriculare a impulsului poate aparea in cazul supradozarii sau, in special, daca perfuzia sau injectarea sunt extrem de rapide. In cazuri izolate, se pot produce modificari in tabloul sanguin (agranulocitoza, trombocitopenie), printr-un mecanism alergic.