Prospect KREON, capsule gelatinoase
Detalii prospect KREON, capsule gelatinoase
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul KREON, capsule gelatinoase au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Proprietati farmacodinamice
- Indicatii terapeutice
- Sarcina si alaptare
- Compozitie calitativa si cantitativa
- Posologie si mod de administrare
- Efecte secundare
- Forma farmaceutica
- Precautii si avertismente speciale privind administrarea
- Date preclinice privind siguranta administrarii
- Efecte asupra capacitatii de a conduce masina sau de a manevra utilaje
- Interactiune cu alte medicamente si alte forme de interactiuni
- Contraindicatii
Producator: Solvay Pharmaceuticals
- Actioneaza asupra:
Tract digestiv si metabolism - Grupa medicament:
Enzime digestive
Proprietati farmacodinamice
Terapia de substitutie in starile de deficienta enzimatica pancreatica. Enzimele au actiune hidrolitica asupra grasimilor, glucidelor si poteinelor.
Indicatii terapeutice
Kreon capsule este indicat in tratamentul insuficientei exocrine, ca de exemplu in fibroza chistica de pancreas, pancreatita cronica, pancreatectomie, gastrectomie totala si rezectie gastrica partiala, obstructie ductala neoplazica, dar si in alte afectiuni. Suplimentarea enzimatica pancreatica poate fi, de asemenea, de folos in tratamentul durerii de natura pancreatica sau in tratamentul pancreatitei alogrefe tardive si al insuficientei pancreatice exocrine la varstnici.
Sarcina si alaptare
Nu exista dovezi suficiente privind siguranta administrarii de Kreon in sarcina si lactatie. De aceea, in timpul sarcinii si alaptarii enzimele pancreatice trebuie administrate doar daca beneficiile potentiale sunt mai mari decat riscul potential.
Compozitie calitativa si cantitativa
1 capsula de Kreon contine 300 mg pancreatina in pilule cu invelis enteric, echivalent cu: 8 000 unitati Ph. Eur. lipaza; 9.000 unitati Ph. Eur. amilaza; 450 unitati Ph. Eur. proteaze totale; cutii cu 20, 50 capsule.
Posologie si mod de administrare
Daca nu este altfel prescris de catre medic, la adulti (inclusiv varstnici) si copii: initial una sau doua capsule la fiecare masa principala si o capsula la fiecare gustare, apoi se ajusteaza doza in functie de raspuns. Experienta clinica arata ca doza efectiva se poate situa intre 5 si 15 capsule zilnic. Capsulele trebuie inghitite intregi, fara a fi zdrobite sau mestecate, cu lichid suficient. Daca inghitirea capsulelor este dificila (de ex., la copii sau la pacientii varstnici), capsulele pot fi desfacute si microsferele adaugate la o mancare usoara care nu necesita mestecare sau luate cu lichid. Orice amestec al microsferelor in mancare sau in lichid trebuie luat imediat si nu trebuie pastrat, altfel invelisul enteric poate fi distrus.
Efecte secundare
Incidenta efectelor adverse corelat cu administrarea medicamentului este foarte scazuta (sub 1 %). Diareea, constipatia, disconfortul gastric, greata si reactiile dermice au fost raportate ocazional, la pacientii care primesc terapie de substitutie enzimatica. Totusi, din cauza simptomelor obisnuite ale insuficientei pancreatice exocrine si, frecvent, a administrarii concomitente a altor medicamente, nu s-a demonstrat clar ca aceste efecte secundare sunt corelate cu administrarea de pancreatina.
Date preclinice privind siguranta administrarii
Nu exista nici o dovada relevanta a toxicitatii acute, a toxicitatii dozelor repetate, a potentialului carcinogenic, mutagen sau a toxicitatii asupra reproducerii.
Interactiune cu alte medicamente si alte forme de interactiuni
Nu s-au raportat interactiuni cu alte medicamente sau alte forme de interactiuni.
Contraindicatii
Enzimele pancreatice nu trebuie administrate in timpul fazelor precoce ale pancreatitei acute si la acei pacienti cu hipersensibilitate cunoscuta la pancreatina.