Prospect METILTIOURACIL, comprimate
Detalii prospect METILTIOURACIL, comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul METILTIOURACIL, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Terapia S.A.
- Actioneaza asupra:
Preparate hormonale sistemice (exclusiv hormonii sexuali) - Grupa medicament:
Terapia tiroidei
Actiune terapeutica
Antitiroidian de sinteza, inhiba formarea hormonilor tiroidieni, ameliorand simptomatologia clinica si biologica a hipertiroidismului; efectul devine evident cli nic dupa o perioada de latenta de 2-4 saptamani si este deplin dupa 6-8 saptamani de tratament.
Mod de administrare
Adulti: initial 2 comprimate (100 mg) de 4-6 ori/zi, pana la realizarea starii de eutiroidie, apoi tratament de intretinere cu 2 comprimate de 2-3 ori/zi (doze mici cand tratamentul este indelungat); copii: initial 2 mg/kg corp si zi, apoi se scade pana la doza de intretinere.
Indicatii
Boala Basedow, forme usoare sau moderate, la bolnavi sub 40 de ani, in absenta gusii voluminoase sau a tulburarilor cardiace grave, ca si in toate situatiile in care nu este posibila administrarea radioiodului sau tiroidectomia; pentru pregatirea tiroidectomiei si ca medicatie adjuvanta a radioterapiei.
Contraindicatii
Gusa retrosternala sau alte situatii de obstructie a traheii, cancerul tiroidian dependent de TSH, afectiunile hematologice grave preexistente reprezinta contraindicatii; prudenta mare in leucopenie, anemie, trombocitopenie; prudenta si doze mici la bolnavii cu insuficienta hepatica; prudenta in timpul sarcinii, mai ales in ultimele 2 trimestre (doze mici, eventual se prefera interventia chirurgicala), alaptatul in cursul tratamentului este interzis; efectul anticoagulantelor orale poate fi crescut (prin actiune antivitaminica K).
Reactii adverse
Greata, voma, cefalee, eruptii cutanate, febra, mialgii, artralgii, tumefactia glandelor salivare si ganglionilor limfatici, hepatita, caderea parului, pericolul deprimarii hematopoiezei (leucopenie, purpura trombopenica, anemie aplastica, agranulocitoza) impune un control clinic si hematologic riguros. Volumul tiroidei se poate mari usor, exoftalmia si edemul palpebral se pot agrava (prin secretia reactiva de tirotrofina) - cresterea marcata a volumului glandei indica supradozarea; sunt posibile crize tireotoxice la oprirea tratamentului; relativ rar hipotiroidie definitiva; in timpul sarcinii, risc de hipertiroidie fetala si de hipotrofie a tiroidei la nou-nascut, frecventa mare de avort si nastere prematura.