Prospect MICROGYNON 21, drajeuri
Detalii prospect MICROGYNON 21, drajeuri
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul MICROGYNON 21, drajeuri au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Interactiuni
- Proprietati
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Schering AG
- Actioneaza asupra:
Aparat genito-urinar si hormoni sexuali - Grupa medicament:
Hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital
Mod de administrare
Inaintea administrarii contraceptivului se va efectua un control medical riguros inclusiv ginecologic pentru a exclude posibilitatea unei sarcini. In cursul administrarii produsului vor fi efectuate controale periodice la interval de circa 6 luni. Administrarea de Microgynon 21 trebuie inceputa in prima zi a unei menstre, chiar si atunci cand inainte de aceasta s-a utilizat un alt preparat contraceptiv. Se incepe cu extragerea unui drajeu ce corespunde zilei inscrise pe partea cealalta a foliei. Drajeul se inghite fara a fi mestecat. In continuare, zilnic si la aceeasi ora se administreaza cate un drajeu extras din campurile urmatoare ale foliei in sensul indicat de sageata. Dupa terminarea tuturor drajeurilor, urmeaza o pauza de 7 zile in cursul careia se instaleaza o sangerare corespunzatoare menstrei. Dupa aceste 7 zile de pauza se incepe cu administrarea drajeurilor dintr-o noua folie de Microgynon - indiferent daca sangerarea s-a terminat sau inca mai continua. Protectia contraceptiva incepe din prima zi de administrare si se mentine si in cursul celor 7 zile de pauza. Daca administrarea unui drajeu a fost uitata la ora stabilita, acesta va trebui totusi luat in cursul urmatoarelor 12 ore de la ora respectiva. Dupa depasirea acestei perioade de 12 ore, siguranta contraceptiva in ciclul respectiv se reduce, ceea ce necesita metode suplimentare nehormonale de asigurare a contraceptiei. Cu toate acestea, se va continua cu administrarea celorlalte drajeuri din folia inceputa pentru a se evita aparitia prematura a unei sangerari. De notat ca drajeul sau drajeurile uitate nu se vor mai administra. Durata administrarii: Daca in mod exceptional, in decursul perioadei celor 7 zile de pauza nu a aparut sangerarea asteptata nu se mai reincepe un alt ciclu de administrare si se va consulta un medic. In cazul Microgynon 28, se va administra 1 drajeu pe zi incepand de asemenea din prima zi a ciclului, dar timp de 28 zile, dupa care (fara nici o perioada de pauza) se reincepe administrarea dintr-o noua folie de 28 de drajeuri.
Interactiuni
Medicul trebuie informat asupra altor medicamente pe care pacienta le utilizeaza concomitent cu Microgynon 21, -28 pentru ca unele din acestea ca: barbiturice, rifampicina, ampicilina si unele antiepileptice pot reduce efectul sau contraceptiv. De asemenea se pot modifica necesitatile referitoare la medicatia antidiabetica. Nota: Dupa oprirea administrarii contraceptivului Microgynon 21, -28 ovarele isi reiau de regula rapid si integral functionalitatea, si ca atare, reapare posibilitatea instalarii normale a unei sarcini.
Proprietati
Administrarea de Microgynon 21, -28, conform instructiunilor, ofera protectie fata de instalarea unei sarcini prin mai multe modalitati si anume: ovulele capabile sa fie fecundate nu mai ajung la maturatie, iar mucusul cervical este modificat in sensul ca nu mai permite ascensiunea spermatozoizilor.
Compozitie
Folia pentru un ciclu de administrare cuprinde 21 drajeuri, fiecare din acestea continand ca substanta activa cate 0,15 mg levonorgestrel si 0,03 mg etinilestradiol. 28 drajeuri pe langa cele 21 de drajeuri cuprinzand fiecare 0,15 mg levonorgestrel si 0,03 mg etinilestradiol, folia mai contine 7 drajeuri lipsite de substanta activa.
Contraindicatii
Microgynon 21 sau 28 nu va fi administrat in cazul unei sarcini, in tulburari grave hepatice, in antecedente de tromboza venoasa sau arteriala sau o simptomatologie ce presupune o astfel de patologie tromboembolica, in cancer mamar si uterin (chiar tratat), hipertensiune arteriala, tulburari metabolice, diabet zaharat grav, otoscleroza si altele. Femeile ce utilizeaza medicamentul, in special dupa 30 de ani vor evita fumatul. Administrarea produsului va fi intrerupta in caz de aparitie a cefaleei, a unor tulburari de vedere, de auz sau a unei simptomatologii care indica fenomene patologice vasculare inflamatorii sau trombotice, si altele.
Reactii adverse
Uneori, tensiune mamara, tulburari gastrice si altele. Pentru detalii referitoare la contraindicatii, reactii secundare etc, se vor consulta suplimentar materialul de prezentare ce insoteste produsul si brosurile de informare stiintifica referitoare la Microgynon 21, -28.