Prospect MINCORTID, fiole
Detalii prospect MINCORTID, fiole
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul MINCORTID, fiole au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Terapia S.A.
- Actioneaza asupra:
Preparate hormonale sistemice (exclusiv hormonii sexuali) - Grupa medicament:
Corticosteroizi de uz sistemic
Prezentare farmaceutica
Fiole a 1 ml suspensie apoasa injectabila continand dezoxicorton acetat 5 mg sau 10 mg (cutie cu 5 buc.).
Actiune terapeutica
Hormon mineralcorticoid, favorizeaza reabsorbtia tubulara renala a clorurii de sodiu si apei, pe care le retine in organism, mareste eliminarea renala a potasiului; creste presiunea arteriala.
Mod de administrare
Adulti, in situatii acute 5 sau 10 mg la fiecare 12 ore, 2 zile, apoi o data pe zi, urmatoarele 2 zile, scazand in continuare la 5 mg de 2-3 ori pe saptamana; copii, in situatiile acute 10 mg/m2 si zi, se repeta dupa nevoie.
Indicatii
Medicatie de substitutie in insuficienta suprarenala primara sau secundara (ca suplimentare a injectiilor cu cortizon acetat sau hidrocortizon) - crize addisoniene acute, panhipopituitarism cu insuficienta mineralcorticoida, sindrom malign si forme grave ale bolilor infectioase; stari de deshidratare in hiperplazia congenitala a suprarenalelor cu sindrom de pierdere de sare (sindrom Debré-Fibiger).
Contraindicatii
Hipertensiune arteriala, boli cardiace, edeme, scleroza cerebrala avansata, alergie specifica; prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii. Nu se asociaza cu medicamente hipokaliemiante, medicamente care pot produce torsada varfurilor, antihipertensive, digitalice. Corticosteroizii figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).
Reactii adverse
Retentie hidrosalina cu endeme, hipertensiune arteriala, declansarea sau agravarea insuficientei cardiace; cefalee, artralgii; sindrom hipokaliemic (slabiciune musculara, paralizie); reactii alergice.