Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect NARCOTAN, solutie inhalanta

Detalii prospect NARCOTAN, solutie inhalanta

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul NARCOTAN, solutie inhalanta au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

N01AB - DERIVATI HALOGENATI AI HIDROCARBURILOR

Prezentare farmaceutica

Flacoane continand halotan 150 g.

Actiune terapeutica

Anestezic general inhalator cu potenta mare; inductia si revenirea sunt relativ prelungite, analgezia este slaba si relaxarea musculara incompleta (la nevoie se asociaza cu curarizante); atenueaza mult reflexele laringiene si faringiene, inhiba secretiile, scade presiunea arteriala (micsoreaza sangerarea in plaga).

Mod de administrare

In inhalatii (cu aparate care asigura controlul riguros al concentratiei vaporilor); concentratia necesara pentru inductie este de 2-4%, iar pentru mentinerea anesteziei de 0,5-2% v/v in oxigen.

Indicatii

Pentru anestezie generala, in amestec cu oxigen sau protoxid de azot-oxigen (obisnuit inductia se face cu barbiturice intravenoase).

Contraindicatii

Aritmii cardiace, boli hepatice sau semne de afectare a ficatului la folosirea anterioara de halotan sau alt anestezic inhalator halogenat, stari febrile si antecedente de febra la halotan; prudenta sau se evita in primul trimestru de sarcina. Clorpromazina, ganglioplegicele, simpatomimeticele trebuie folosite cu multa prudenta sau evitate; curarizantele antidepolarizante (galamina, tubocurarina) trebuie administrate in doze mici (potentare), iar antibioticele aminoglicozidice trebuie evitate (risc de paralizie respiratorie prin bloc neuromuscular); prudenta in folosirea morfinei (poate accentua deprimarea respiratorie, favorizeaza greata si voma postoperator).

Reactii adverse

Bradicardie (se face pregatirea cu atropina), aritmii ectopice, uneori grave (favorizate de acidoza, hipoxie, descarcarea de catecolamine, administrarea de simpatomimetice); in travaliu poate provoca atonie uterina si favorizeaza sangerarea (se folosesc numai doze mici); dozele mari provoaca deprimare circulatorie marcata si deprimare respiratorie; uneori frisoane in perioada de revenire din anestezie; rareori necroza hepatocelulara extensiva (mai ales in conditiile administrarii repetate), care se dezvolta la cateva zile dupa anestezie si poate evolua letal; rareori hipertermie maligna.

NARCOTAN, solutie inhalanta

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.