Prospect NEMATOCTON, comprimate
Detalii prospect NEMATOCTON, comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul NEMATOCTON, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Interactiuni medicamentoase
- Conditii de pastrare
- Posologie si mod de administrare
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Actiune farmacoterapeutica
- Contraindicatii si precautii
- Reactii adverse
Producator: Sicomed
- Actioneaza asupra:
Produse antiparazitare - Grupa medicament:
Antihelmintice
Interactiuni medicamentoase
Efectul antihelmintic al piperazinei este antagonizat de administrarea concomitenta de pirantel. Piperazina poate potenta efectele adverse ale fenotiazinelor.
Conditii de pastrare
La adapost de lumina si umiditate, la maximum 25 grade Celsius. Valabilitate: 3 ani de la data fabricatiei.
Posologie si mod de administrare
In ascaridiaza se recomanda o doza unica de 4,8 g de nematocton (16 comprimate) pentru adulti, de preferinta dimineata; la copii se recomanda 120 mg/kg corp pana la doza de 4,8 g. La copii se mai pot administra cate 75 mg/kg corp/zi in doua zile succesiv, pana la 4,2 g. In trichinoza si oxiuraza tratamentul se administreaza timp de 7 zile, eventual in doua serii de 7 zile cu pauza de 10 zile intre ele. La adulti si copiii peste 12 ani se administreaza zilnic in priza unica cate 2,4 g (8 comprimate); copiii 5-12 ani, in priza unica cate 1,8 g (6 comprimate); copiii 2-4 ani, in priza unica cate 0,9 g (3 comprimate), iar la copii mai mici de 2 ani se administreaza 50 mg/kg corp.
Actiune farmacoterapeutica
Antihelmintic, activ pe nematodele intestinale Ascaris lumbricoides si Enterobius vermicularis, pe oxiuri, trichina si filarie. Piperazina produce paralizia formelor adulte ale viermilor, acestia fiind apoi eliminati prin scaun, fie spontan, fie dupa administrarea unui purgativ. Efectul este reversibil, motilitatea parazitilor putand reveni dupa ce trece efectul substantei. Nu are efect asupra oualor de paraziti. Preparatul se absoarbe bine din intestin si se excreta in urina, partial sub forma de metaboliti. Rata de excretie prezinta variatii individuale largi.
Contraindicatii si precautii
Epilepsie, insuficienta renala, sarcina. Precautii la administrare in cazuri de: epilepsie latenta, tulburari neurologice, functie renala alterata, functie hepatica alterata.
Reactii adverse
Sunt rare efectele adverse importante, ele fiind cauzate in principal de supradozare sau de o excretie defectuoasa: greata, voma, diaree, dureri abdominale, cefalee, urticarie. Pot aparea, de asemenea, simptome de neurotoxicitate si modificari EEG care includ: somnolenta, ameteli, nistagmus, lipsa de coordonare musculara, ataxie, contractii mioclonice, tremor si miscari coreice, convulsii si pierderea reflexelor, tulburari de vedere.