Prospect NIFEDIPIN, drajeuri
Detalii prospect NIFEDIPIN, drajeuri
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul NIFEDIPIN, drajeuri au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Terapia S.A.
- Actioneaza asupra:
Sistemul cardiovascular - Grupa medicament:
Blocante ale canalelor de calciu si diuretice
Actiune terapeutica
Antianginos si antihipertensiv; actioneaza ca blocant al canalelor calciului, provocand vasodilatatie arteriolara sistemica si vasodilatatie coronariana; are si actiune deprimanta miocardica, dar aceasta este obisnuit mascata prin stimularea simpatica reactiva.
Mod de administrare
Oral, obisnuit 1 drajeu (10 mg) de 3 ori/zi (la mese), la nevoie se creste pana la 2 drajeuri de 3 ori/zi; cand se urmareste un efect rapid (urgente hipertensive), drajeul se sfarama si se tine in gura.
Indicatii
Boala coronariana, angina vasospastica si angina cronica stabila, sindrom postinfarct (dupa 8 zile); hipertensiune arteriala esentiala si secundara; boala Raynaud, migrena.
Contraindicatii
Sarcina; prudenta la hipotensivi, la bolnavii cu deficit de pompa cardiaca, la diabetici (poate diminua toleranta la glucide), la hepatici si la batrani (doze mai mici). Nifedipina poate creste riscul toxic al digitalicelor (mareste concentratia serica) si aminofilinei si poate diminua efectul chinidinei (ii scade concentratia serica); asocierea cu alte antihipertensive poate fi cauza de hipotensiune; cimetidina poate creste efectul nifedipinei (ii mareste concentratia serica prin inhibarea metabolizarii hepatice).
Reactii adverse
Uneori ameteli, cefalee, congestia pielii, edeme periferice, hipotensiune ortostatica, tahicardie, palpitatii; greata, diaree sau constipatie, hiperplazie gingivala (reversibila), slabiciune musculara, nervozitate, tulburari de somn; rareori icter (probabil alergic); unii bolnavi prezinta agravarea crizelor anginoase la inceperea tratamentului (contraindicatie); au fost semnalate cazuri de inrautatire a starii clinice la intreruperea brusca a tratamentului la bolnavii cu angina vasospastica (dozele se reduc treptat).