Prospect OSTEOCHIN, comprimate
Detalii prospect OSTEOCHIN, comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul OSTEOCHIN, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Indicatii terapeutice
- Actiune terapeutica
- Interactiuni medicamentoase
- Mod de administrare, posologie
- Supradozare
- Farmacocinetica
- Forma de prezentare
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Chinoin
- Actioneaza asupra:
Sistemul musculo-scheletic - Grupa medicament:
Medicamante pentru tratamentul afectiunilor oaselor
Indicatii terapeutice
Tratamentul si prevenirea osteoporozei primare postmenopauza si a osteoporozei senile. Atenuarea durerii acute si cronice asociate cu osteoporoza. In osteoporoza secundara, adjuvant al tratamentului maladiei principale.
Actiune terapeutica
Agent antiosteoporotic. Ipriflavona este un derivat sintetic al flavonoidelor naturale. Ipriflavona inhiba demineralizarea oaselor in numeroase modele experimentale pe animale de reducere a masei osoase: ovariectomie, tratament cu prednisolon, imobilizare, dieta deficienta in calciu si vitamina D sau diabet indus de streptozotocin. Efectul terapeutic apare cu mare probabilitate prin actiuni directe si indirecte ale medicamentului si metabolitilor sai in anumite etape ale metabolismului osos. In culturi de tesuturi, ipriflavona stimuleaza diferentierea si activarea osteoblastilor. Reduce durerea osteoporotica.
Interactiuni medicamentoase
Poate fi administrat cu precautie impreuna cu: derivati cumarinici, derivati de teofilina, tolbutamida, antiinflamatoare nesteroidiene si blocanti ai receptorilor H2. Precautii: In timpul unui tratament de lunga durata trebuie verificata periodic formula leucocitara. In caz de limfocitopenie absoluta (
Mod de administrare, posologie
Doza medie pentru adulti este 3 x 1 comprimat zilnic, imediat dupa mese. In caz de dieta deficienta in calciu, se recomanda suplimentarea tratamentului cu 500-1000 mg calciu. Terapie combinata: se poate administra concomitent cu calcitonina de somon, sau vitamina D. Referitor la administrarea concomitenta de steroizi anabolizanti, fluoruri de sodiu, bifosfonati sau hidroclorotiazide, nu exista suficiente date pana in prezent. De asemenea, nu exista experienta in ceea ce priveste administrarea ipriflavonei in copilarie.
Supradozare
Daca se suspecteaza o supradozare, pacientul va fi tinut sub observatie clinica si, la nevoie, spitalizat pentru tratamentul adecvat (spalatura gastrica, administrare de lichide, diureza fortata).
Farmacocinetica
Ipriflavona este absorbita rapid dupa administrare orala. Studiile au aratat ca biodisponibilitatea medicamentului creste considerabil prin administrarea concomitenta cu alimentele. Ipriflavona este rapid metabolizata, in special in ficat si impreuna cu metabolitii sai se leaga puternic de proteinele plasmatice (94 - 99,5%). Timpul de injumatatire al ipriflavonei este de 9,8 ore. Se elimina prin urina (40%) si fecale (60%).
Contraindicatii
Hipersensibilitate la medicament. Afectare hepatica severa. Ulcer gastric si duodenal in faza activa. Limfocitopenie absoluta. Sarcina si alaptare.
Reactii adverse
Gastrointestinale: ulcer peptic sau sangerare gastrointestinala pot aparea rareori (in aceste cazuri se va intrerupe tratamentul). In unele cazuri, poate sa apara disconfortul abdominal, inapetenta, voma, greata, durere abdominala sau epigastrica. Simptome de hipersensibilizare: eruptii cutanate, prurit, eczeme. Hemoleucograma modificata: anemie, leucopenie (granulocitopenie, limfocitopenie), foarte rar agranulocitoza.