Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect PENICILINA V, comprimate

Detalii prospect PENICILINA V, comprimate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul PENICILINA V, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

J01CE - PENICILINE SENSIBILE LA BETALACTAMAZA

Precautii

Se impune prudenta la pacientii cu antecedente de astm si reactii de hipersensibilitate fata de diferite alergene. Penicilina V nu este eficienta in cazul unor infectii grave la pacientii cu tulburari digestive sau hipermotilitate intestinala. In aceste cazuri, bolnavul nu va putea absorbi in doze terapeutice penicilina administrata oral.

Sarcina si alaptare

Penicilinele traverseaza bariera placentara. Desi aceste antibiotice se considera a fi inofensive pentru fat, nu se vor administra la femeia gravida decat in caz de stricta necesitate. Penicilina V se excreta in cantitati mici si in laptele matern. Deoarece nu se cunosc, inca, consecintele pentru sugar, se va administra cu mare prudenta la mamele care alapteaza.

Mod de administrare

Posologia se stabileste in functie de sensibilitatea microorganismului, de gravitatea infectiilor, tinandu-se cont apoi si de raspunsul clinic pentru fiecare bolnav in parte.

Conditii de pastrare

La temperatura ambianta, ferit de lumina si umezeala.

Interactiuni

Administrarea simultana a probenecidului va scadea viteza de excretie a penicilinei. Neomicina administrata oral poate diminua absorbtia penicilinei V.

Supradozare

Penicilinele prezinta o toxicitate scazuta pentru om. La doze masive de penicilina V pot aparea tulburari digestive fara alte simptome grave de toxicitate. Nu exista un antidot pentru penicilina. Ea poate fi eliminata prin hemodializa, nu insa si prin dializa peritoneala.

Farmacocinetica

Absorbtie si distributie: Penicilina V este o penicilina naturala acido-rezistenta, putand fi administrata pe cale orala. Se poate administra si in timpul meselor, desi s-au observat nivele serice usor mai ridicate in cazul administrarii à jeun. Pentru formularea propusa de Europharm S.A s-a obtinut la dizolvarea efectuata in vitro o constanta de viteza k (min-1) egala cu 0,139, dizolvarea fiind completa in 25 de minute. Nivelele sanguine sunt de 5 ori mai ridicate decat in cazul penicilinei G administrate oral (aceeasi doza). Picul seric este de aproximativ 0,7 mcg/ml dupa o doza de 125 mg (200 000 UI) si variaza intre 3-5 mcg/ml dupa o priza de 250 mg (400.000 UI) respectiv 500 mg (800.000 UI). Dupa absorbtie, penicilina V se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 80 %. Timpul de injumatatire biologica este de aprox. 30 de minute. Concentratiile tisulare sunt mai ridicate la nivelul rinichilor si sunt mai scazute in ficat, intestine, piele. S-au gasit concentratii mici in toate tesuturile organismului. Penetrarea in lichidul cefalorahidian este slaba, exceptand cazurile de meningita. Metabolizare: Penicilina V nu sufera o biotransformare decat intr-o proportie foarte redusa. Desi este acido-rezistenta, poate fi transformata partial la nivelul stomacului in acid penicilinoic, inactiv din punct de vedere terapeutic. Excretie: Este excretata renal prin secretie tubulara, inhibata de probenecid. La subiectii cu functia renala normala, fenoximetilpenicilina este excretata rapid, imediat dupa absorbtie. Dupa cantitatile regasite in urina, se pare ca numai 25 % din doza administrata este absorbita, ceea ce semnifica si o biodisponibilitate de aprox. 25%. Penicilina V se elimina si prin bila intr-o proportie foarte scazuta. La nou-nascuti, la copii si la adultii cu insuficienta renala, excretia este incetinita intr-un mod semnificativ, fiind necesara o ajustare a dozelor.

Proprietati

Penicilina V este sarea de potasiu a acidului 3,3 dimetil-7-oxo-6((fenoxiacetil)amino)-4-tio-1-azabiciclo(3,2,0)heptan-2-carboxilic. Fenoximetilpenicilina este un antibiotic din clasa penicilinelor sensibile la beta-lactamaze. Actiunea sa bactericida se datoreaza inhibarii biosintezei mucopeptidelor din membrana celulara. Este foarte activa in vitro fata de streptococi (grupele A, C, G, H, L si M), exceptand Streptococcus faecalis, fata de pneumococi si stafilococi neproducatori de penicilinaza. Alte microorganisme sensibile la penicilina V: Coryne-bacterium diphtheriae, Bacillus anthracis, Clostridium, Actinomyces bovis, Streptobacillus moniliformis, Listeria monocytogenes, Lepto-spira, Neisseria gonorrhoeae. Treponema pallidum este foarte sensi-bila la fenoximetilpenicilina potasica. Sunt rezistenti la penicilina V stafilococii producatori de penicilinaza si bacilii gramnegativi. Rezistenta observata indeosebi la anumite tulpini de stafilococi este legata de producerea unei penicilinaze care scindeaza nucleul beta-lactamic, anihiland asfel activitatea antibacteriana.

Compozitie

Fenoximetilpenicilina potasica 400 000 UI sau 1 000 000 UI.

Forma de prezentare

Blistere continand 10 comprimate. Cutie plianta cu 2 blistere.

Indicatii

Terapeutice:Tratamentul infectiilor usoare cauzate de micro-organisme sensibile la penicilina. Nu se vor trata cu penicilina V urmatoarele afectiuni pe durata fazei lor acute: pneumonia grava, emfizemul, bacteriemia, pericardita, meningita, artrita. Urmatoarele infectii raspund la un tratament cu doze adecvate de penicilina V: infectii streptococice (fara bacteriemie): infectii usoare sau moderate ale tractului respirator inferior, scarlatina, erizipel, angina. Streptococii de grup D (enterococi) sunt rezistenti la penicilina; infectii cu pneumococ: infectii lejere sau moderate ale cailor respiratorii; infectii stafilococice (exceptand cei producatori de penicilinaza): infectii ale pielii si tesuturilor moi; fuzospirochetoza: faringita si angina Plaut-Vincent.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la peniciline.

Reactii adverse

In general, administrarea penicilinelor poate duce la reactii de hipersensibilitate de gravitate diversa, incluzand aici si socul anafilactic. Asemenea manifestari grave survin mai rar la administrare orala (penicilina V). Reactiile alergice sunt mult mai probabile la persoanele cu antecedente de hipersensibilitate la diversi alergeni. S-au observat la bolnavii cu antecedente de alergie la penicilina reactii de hipersensibilitate grave cand au fost tratati cu cefalosporine (reactie alergica incrucisata cu cefalosporinele). La aparitia unei reactii alergi-ce, se va intrerupe tratamentul cu penicilina V si se vor administra, in functie de gravitatea manifestarilor, vasoconstrictoare, antihistaminice, glucocorticoizi. Cele mai frecvente reactii adverse care pot aparea in decursul tratamentului cu penicilina V sunt: greata, varsaturile, diareea, durerile epigastrice. Reactiile de hipersensibilitate se manifesta prin eruptii cutanate sub forma dermatitei exfoliative maculo-papulare, urticarie, fenomene de tip boala serului, edem laringian, anafilaxie. Deseori febra si eozinofilia sunt singurele simptome care apar. Utilizarea indelungata a antibioticului poate duce la proliferarea microorganismelor rezistente.

PENICILINA V, comprimate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.