Prospect PIAFEN, supozitor
Detalii prospect PIAFEN, supozitor
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul PIAFEN, supozitor au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Prezentare farmaceutica
- Conditii de pastrare
- Posologie si mod de administrare
- Compozitie
- Indicatii
- Actiune farmacoterapeutica
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Antibiotice Iasi
- Actioneaza asupra:
Tract digestiv si metabolism - Grupa medicament:
Propulsive
Prezentare farmaceutica
Flacoane cu 30 comprimate, plachete, blistere a 10 comprimate, cutii cu 6 supozitoare.
Posologie si mod de administrare
Fiole: 1-4 fiole pe zi, intravenos lent (cel putin un minut) sau intramuscular profund. Pentru prelungirea efectului terapeutic sau pentru realizarea mai rapida a analgeziei se recomanda sa se injecteze, simultan, 1 fiola i.v. si 1 fiola i.m. Preparatul se poate administra si in perfuzie venoasa (indeosebi in obstetrica, in cazul nasterilor distocice). Comprimate si supozitoare: 2 comprimate sau 1 supozitor de 1-3 ori pe zi. Atentie! Formele farmaceutice, enumerate mai sus, sunt improprii pentru uz pediatric.
Indicatii
Forma injectabila este indicata, in special, in sindroamele algice severe (colica nefretica, colica hepatica, pancreatita cronica, algii neoplazice), de asemenea, in interventiile chirurgicale pe abdomen si micul bazin (determina analgezie fara tulburari de tranzit) si in unele manevre de explorare instrumentala. Comprimatele si supozitoarele sunt destinate pentru tratamentul unor algii mai putin acute (cefalee, migrene, odontalgii, diskinezii hepatobiliare, colite, cistalgii, dismenoree, dureri postoperatorii si posttraumatice), supozitoarele fiind deosebit de indicate in algiile cu localizare pelviana.
Actiune farmacoterapeutica
Noraminofenazona, derivat pirazolonic, are o actiune analgezica energica, efecte antispastice prin mecanism direct asupra fibrei musculare netede, de asemenea, efecte antipiretice. Clorhidratul de pitofenona este un antispastic (de tip papaverinic), iar bromometilatul de fenpipramida are actiune anticolinergica marcata si ganglioplegica discreta. Prin asocierea celor trei substante se realizeaza un efect analgezic si antispastic marcat, fara efecte de tip atropinic evidente, cu toxicitate redusa si o buna toleranta clinica. Gratie actiunii sale analgezice intense, poate inlocui, adesea, analgezicele de tip morfinic, fiind, totodata, lipsit de inconvenientele acestora (obisnuinta, deprimarea respiratiei, somnolenta).
Contraindicatii
Glaucom, adenom de prostata cu tendinta la retentie, insuficienta cardiaca grava, intoleranta la derivati de amidopirina, insuficienta coronariana, tahiaritmie, stenoza pilorica, megacolon, leucopenie.
Reactii adverse
In general, sunt rare si comune derivatilor pirazolonici: eruptii cutanate alergice, modificari sanguine (trombopenie, anemie hemolitica, agranulocitoza). Dupa injectare i.v. prea rapida s-au inregistrat, cateodata, dureri pe traiectul venei si scaderea tensiunii arteriale.