Prospect POSTINOR, implant
Detalii prospect POSTINOR, implant
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul POSTINOR, implant au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Interactiuni medicamentoase
- Conditii de pastrare
- Compozitie
- Efecte secundare
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Contraindicatii
Producator: Richter Gedeon
- Actioneaza asupra:
Aparat genito-urinar si hormoni sexuali - Grupa medicament:
Hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital
Precautii
Se recomanda prudenta in administrarea tabletelor la persoanele suferind de: astm, insuficienta cardiaca, hipertensiune, migrena, epilepsie, disfunctii renale, diabet zaharat, hiperlipemie, depresie, tromboflebite, afectiuni trombembolice si hemoragie cerebrala. Aceeasi prudenta trebuie manifestata si cand afectiunile enumerate exista in antecedente. In caz de voma sau diaree, se recomanda suplimentarea cu alta metoda contraceptiva (non-hormonala).
Actiune terapeutica
Levonorgestrel este un progestogen care inhiba implantarea ovulului in endometru, stimuleaza motilitatea tubala si creste vascozitatea mucusului cervical. Administrat la mijlocul ciclului, el inhiba ovulatia.
Mod de administrare
1 tableta, in decurs de o ora de la contactul sexual. In cazul repetarii contactului sexual, este recomandata administrarea unei alte tablete, in interval de 8 ore dupa prima. In general, se recomanda 1-2 tablete lunar, dar nu mai mult de 4 tablete. In cazul in care este necesara administrarea mai frecventa, este recomandata aplicarea unei alte metode contraceptive.
Interactiuni medicamentoase
Efectul contraceptiv poate fi redus in caz de administrare concomitenta de: ampicilina, rifampicina, tetracicline, cloramfenicol, neomicina, sulfonamide, barbiturice si fenilbutazona. In aceste situatii, se recomanda suplimentarea contraceptiei cu o alta varianta (non-hormonala).
Efecte secundare
Cele mai obisnuite efecte secundare sunt: greturi, ameteli sau sangerare intermenstruala la 2-3 zile dupa administrare, care inceteaza spontan. Daca sangerarea este profuza sau se prelungeste, este recomandat un examen ginecologic. Rar, pot aparea cefalee si senzatie de tensiune in sani.
Indicatii
Contraceptie orala, destinata in exclusivitate femeilor cu contacte sexuale ocazionale si/sau neplanificate. Femeilor care au contacte sexuale mai frecvente, le este recomandata administrarea continua de contraceptive combinate.
Contraindicatii
Graviditate ori suspiciune de sarcina, sangerare vaginala de origine necunoscuta, afectiuni hepatice sau renale, icter de sarcina, carcinoame de san, de ovar si de uter, in antecedente.