Prospect SIRAN 100, pulbere suspensie
Detalii prospect SIRAN 100, pulbere suspensie
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul SIRAN 100, pulbere suspensie au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Interactiuni cu alte medicamente
- Sarcina si alaptare
- Substanta activa
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Recomandari
- Indicatii
- Indicatii de dozare, mod si durata de administrare
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Temmler - Pharma
- Actioneaza asupra:
Aparatul respirator - Grupa medicament:
Preparate pentru tratamentul tusei si racelii
Interactiuni cu alte medicamente
Efectul unor medicamente poate fi influentat prin administrarea altor medicamente. De aceea, este necesar a fi consultat medicul in cazul in care pacientul urmeaza un alt tratament, a urmat pana de curand sau doreste sa urmeze asociat cu medicamentul acesta. Medicul este in masura sa se pronunte daca se pot produce intolerante in aceste circumstante sau daca sunt necesare masuri deosebite cum ar fi reajustarea dozei cand se administreaza si acest medicament. In cazul administrarii concomitente de acetilcisteina cu antitusive, se poate produce o acumulare periculoasa de secretii, datorita reflexului de tuse diminuat, astfel incat aceasta combinatie trebuie recomandata cu deosebita precautie. Administrarea de tetraciclinhidroclorid (nu este valabil pentru doxiciclina) trebuie sa fie separata printr-un interval de minimum 2 ore. Rapoartele privind inactivarea antibioticelor de catre acetilcisteina sau alte mucolitice se refera pana in prezent exclusiv la experimentele "in vitro" in care substantele respective au fost amestecate direct. Acetilcisteina pare sa aiba "in vivo" un efect favorabil asupra penetrarii prin mucus a unor antibiotice. S-a semnalat, de asemenea, accentuarea efectului vasodilatator si antiagregant plachetar al nitroglicerinei in cazul administrarii simultane de acetilcisteina. Nu este inca elucidata relevanta clinica a acestor observatii.
Sarcina si alaptare
Siran 100 nu se va administra in sarcina, in special in primul trimestru si in perioada de alaptare, decat dupa evaluarea atenta a riscurilor si beneficiilor, deoarece nu exista pana in prezent suficiente date experimentale in cazul omului.
Compozitie
1 plic (aprox. 3g pulbere) Siran 100 contine: acetilcisteina 100 mg. Adjuvanti: Zaharoza aprox. 2, 9 g, substanta aromata, acid tartric.
Forma de prezentare
Ambalaje cu 20, 50 plicuri cu pulbere dizolvabila, fiecare continand aprox. 3g pulbere.
Recomandari
Actiunea secretolitica a acetilcisteinei va fi sustinuta prin ingestia de lichide. A nu se utiliza dupa expirarea termenului de valabilitate inscris pe ambalaj.
Indicatii
in tratamentul afectiunilor cailor respiratorii asociate cu secretie de mucus hipervascos. Forme acute si cronice ale afectiunilor cailor respiratorii, in special bronsita acuta si cronica, bronsiectazie, bronsita astmatiforma, astm bronsic, bronsiolita si mucoviscidoza. Afectiuni ORL: laringita, sinuzita acuta si cronica, otita medie supurata.
Indicatii de dozare, mod si durata de administrare
Medicamentul va trebui administrat inaintea meselor, dizolvat in apa, sucuri de fructe sau ceai rece. Lichidul nu trebuie amestecat cu lingurita de argint, datorita posibilitatii eliberarii a mici cantitati de argint in lichid. Daca nu se prescrie altfel, Siran 100 se va administra in felul urmator:
Contraindicatii
Sunt afectiuni sau stari in care anumite medicamente nu pot fi administrate sau se vor administra numai dupa aprecierea foarte riguroasa de catre medici, deoarece in aceste situatii beneficiile asteptate se afla intr-un raport nefavorabil cu riscurile. Pentru a putea aprecia cu exactitate daca exista contraindicatii, medicii trebuie sa fie informati asupra afectiuniilor asociate, afectiunilor preexistente si asupra tratamentelor care se administreaza pacientului precum si asupra conditiilor de viata si obiceiurilor acestuia. Contraindicatiile se pot stabili dupa inceperea tratamentului cu acest medicament sau sunt cunoscute. Si in astfel de cazuri trebuie informat imediat medicul. Siran 100 nu se va administra in caz de hipersensibilitate la acetilcisteina. Administrarea acetilcisteinei la nou-nascut se va efectua doar in caz de indicatie vitala (10mg/kg corp) si doar sub control medical riguros.
Reactii adverse
Medicamentele pot avea, pe langa efectele principale dorite, si efecte nedorite, asa-numitele reactii adverse. Reactiile adverse care s-au observat in cursul administrarii de acetilcisteina, dar nu este obligatoriu sa apara la fiecare pacient, vor fi enumerate in continuare. Cu totul izolat, s-au semnalat pirozis, greturi, varsaturi si diaree. In cazuri rare, s-a raportat aparitia stomatitei, cefaleei si tinitusului. S-au mai observat, izolat, reactii alergice dupa administrarea preparatelor cu acetilcisteina, de ex. prurit, urticarie, exantem, rash, inflamatia mucoasei nazale si a traheei, bronhospasm, tahicardie si scaderea tensiunii arteriale. Cazuri izolate de bronhospasm s-au raportat preponderent la pacientii cu hiperreactivitate a sistemului bronsic, in astmul bronsic, asa numitii "hiper-responders" (sensibilitate crescuta a bronhiilor fata de anumiti factori iritanti). In afara acestora, s-au mai semnalat ocazionale hemoragii legate de administrarea acetilcisteinei, determinate partial de reactiile de hipersensibilitate. Diminuarea agregarii plachetare in prezenta acetilcisteinei a fost confirmata prin diferite investigatii, desi nu este posibila aprecierea privind relevanta clinica pana in prezent.