Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect SYNALAR C, unguent

Detalii prospect SYNALAR C, unguent

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul SYNALAR C, unguent au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

D07AC - CORTICOSTEROIZI PUTERNICI

Precautii

in prezenta infectiilor virale sau fungice, trebuie instituit un tratament cu un agent adecvat. Daca nu se produce prompt un raspuns favorabil, Synalar C trebuie intrerupt pana se obtine controlul adecvat al infectiei. Folosirea steroizilor topici in cazul leziunilor infectate, fara a adauga un tratament antiinfectios adecvat poate determina raspandirea infectiilor oportuniste. Terapia continua, pe termen lung cu steroizi topici poate produce leziuni cutanate atrofice si dilatarea vaselor sanguine superficiale, mai ales cand se utilizeaza pansamente ocluzive sau cand se formeaza plicaturi ale pielii. Folosirea indelungata de steroizi topici sau tratamentul unor zone extinse, chiar neocluzive, poate determina o absorbtie suficienta a steroizilor pentru a produce aparitia trasaturilor de hipercorticism si supresia adrenala, mai ales la copii. Synalar C, cu rare exceptii, nu trebuie aplicat la nivelul fetei. Daca este aplicat pe fata, aceasta nu trebuie facuta pe perioade mari de timp. Ochii trebuie evitati. Se recomanda ca la copii, tratamentul sa nu fie in mod obisnuit prelungit mai mult de cinci zile si nu se vor folosi pansamente ocluzive. Preparatele tip Synalar C nu sunt indicate in tratamentul dermatozelor la copiii sub un an. Steroizii topici nu trebuie in mod normal folositi in tratamentul placilor psoriazice extensive. In cazul folosirii steroizilor topici in tratamentul psoriazisului exista riscul atat al recidivelor tip rebound dupa dezvoltarea tolerantei cat si al psoriazisului pustulos generalizat. Afectarea functiei de bariera a tegumentului poate conduce la aparitia toxicitatii locale si sistemice. Este importanta supravegherea atenta a pacientilor. Datorita descompunerii clioquinolului, se poate produce patarea lenjeriei. Pentru a preveni aceasta, zona pe care s-a aplicat produsul se poate acoperi. Tratamentul cu steroizi topici trebuie intrerupt daca se observa reactii nedorite.

Sarcina si alaptare

Administrarea steroizilor topici la animalele gestante poate determina tulburari ale dezvoltarii fetale. Relevanta acestei observatii pentru om nu a fost inca stabilita. Cand se considera ca tratamentul cu steroizi topici este necesar in cursul sarcinii, trebuie minimalizate atat cantitatea aplicata cat si durata tratamentului. Steroizii topici nu trebuie aplicati la nivelul sanilor inainte de alaptare. Cand se considera ca tratamentul cu steroizi topici este necesar pentru alte zone ale corpului, atat cantitatea aplicata, cat si durata tratamentului trebuie sa fie minime.

Conditii de pastrare

Se va pastra la temperaturi mai mici de 25 grade Celsius.

Supradozare

Este putin probabil sa se produca efecte toxice dupa ingestia accidentala a continutului tubului. Daca sunt ingerate cantitati mai mari si apar fenomene de toxicitate, trebuie administrat tratament simptomatic.

Proprietati

Fluocinolon acetonid este un antiinflamator corticosteroid. Mecanismele sale de actiune sunt legate de producerea vasoconstrictiei si suprimarea permeabilitatii membranare, a activitatii mitotice, a raspunsului imun si a eliberarii mediatorilor inflamatiei. Clioquinolul este un agent anti-bacterian si antifungic cu spectru larg. Mecanismul sau de actiune este necunoscut. Gradul de absorbtie percutanata a fluocinolon acetonidului este determinat de numerosi factori cuprinzand vehicolul, integritatea barierei epidermice si folosirea pansamentelor ocluzive. Dupa absorbtie, fluocinolon acetonidul este metabolizat initial la nivel hepatic si excretat prin urina. O cantitate semnificativa din clioquinolul aplicat pe tegumente se poate absorbi. Excretia se produce prin fecale si urina.

Forma de prezentare

Synalar C, crema si unguent se prezinta sub forma unei creme miscibile cu apa, de culoare alba mat si, respectiv, sub forma unui unguent gras, fiecare continand 0,025% w/w fluocinolon acetonid Ph Eur si 3% clioquinol BP.

Indicatii

Synalar C este indicat in tratamentul dermatozelor inflamatorii incluzand eczema, dermatitele, seboreea si intertrigo, in care infectia secundara bacteriana si/sau fungica este prezenta sau posibila. Crema este in mod particular adecvata aplicarii pe suprafete umede sau purulente si pentru zonele de flexie ale corpului. Unguentul este adecvat leziunilor uscate.

Efectul asupra abilitatii de a conduce autovehicole si de a manevra echipamente

Nu sunt necesare precautii in acest sens.

Contraindicatii

Synalar C este contraindicat in afectiunile primare ale pielii cauzate de bacterii, fungi sau virusuri si in rosacee, acnee, dermatita periorala, prurit ano-genital si in rash produs de scutece. Synalar C nu trebuie aplicat in canalul auditiv extern la pacientii cu perforatie de timpan.

Dozare si administrare

Adulti (inclusiv varstnici) si copii: Se aplica usor o cantitate mica la nivelul zonei afectate de doua - trei ori pe zi si se maseaza usor pana cand aceasta se absoarbe total prin tegument. Cand este necesar un pansament ocluziv, zona afectata trebuie mai intai curatata in totalitate. Apoi se aplica Synalar C si se acopera zona cu un pansament adecvat.

Reactii adverse

Se poate produce iritare la locul aplicarii, cu frecventa redusa, si rareori, au fost raportate reactii de hipersensibilizare. Tratamentul prelungit si intensiv, mai ales cand se folosesc pansamente ocluzive sau cand se produc plicaturari ale tegumentelor pot determina striuri, subtierea tegumentului, telangiectazie sau atrofie, precum si efecte datorate supresiei adrenocorticale (se va consulta "Precautii").

SYNALAR C, unguent

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.