Prospect TAGREMIN (Co-trimoxazole 480), comprimate
Detalii prospect TAGREMIN (Co-trimoxazole 480), comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul TAGREMIN (Co-trimoxazole 480), comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Conditii de pastrare
- Posologie si mod de administrare
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Actiune farmacoterapeutica
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Sicomed
- Actioneaza asupra:
Antiinfectioase de uz sistemic - Grupa medicament:
Alte antibacteriene
Posologie si mod de administrare
Tagremin se administreaza per os la interval de 12 ore. Doza uzuala pentru adulti si copii peste 12 ani este de 2 x 2 comprimate (in gonoree 2 x 5 comprimate, o singura zi, iar in pneumonia cu Pneumocystis carinii 4 x 2 comprimate pe zi). Doza maxima zilnica este 2 x 2 comprimate pe zi. In infectii acute durata tratamentului este, in general, de 5 zile, dar in principiu, preparatul se mai administreaza timp de 2 zile dupa amendarea semnelor clinice. La copii sub 12 ani se administreaza 6 mg trimetoprim si 30 mg sulfametoxazol/kg corp/24 ore, fractionat in doua prize la 12 ore. La bolnavii cu insuficienta renala, posologia se ajusteaza dupa clearance-ul creatininei (30 ml/min - doza uzuala; 15-30 ml/min - 1/2 din doza uzuala; 15 ml/min - nu se recomanda).
Actiune farmacoterapeutica
Asociere antimicrobiana cu spectru larg, bactericida, al carei mecanism de actiune consta in blocarea a doua enzime care catalizeaza doua reactii consecutive in procesul de biosinteza al acidului folinic. Efectul bactericid se manifesta la concentratii la care fiecare componenta luata separat actioneaza, de obicei, numai bacteriostatic. Tagremin este adesea activ fata de germenii rezistenti la componentele sale. Rezistenta la preparat se instaleaza extrem de lent. Spectrul antimicrobian al Tagreminului cuprinde numerosi germeni grampozitivi si negativi: streptococi si stafilococi, pneumococi, H. influenzae, Neisseriae, E. coli, Proteus mirabilis si vulgaris, Bordetella, Salmonellae, Klebsiella, Enterobacter, Shigellae, Vibrio cholerae, Brucella, Pneumocystis carinii, Serratia, Yersinia, Nocardia s.a. Tagreminul este activ fata de Pseudomonas aeruginosa si Mycobacterium tuberculosis. Preparatul se absoarbe bine din tubul digestiv, difuzeaza rapid in tesuturi si lichidele biologice si este eliminat prin rinichi.
Contraindicatii
Insuficienta hepatica grava, discrazii sanguine, insuficienta renala cand nu se pot face determinari repetate ale nivelelor serice, sensibilizare la sulfamide, sarcina (numai pentru indicatii vitale), la prematuri si nou-nascuti in primele saptamani de viata.
Reactii adverse
Uneori greata si varsaturi, eruptii cutanate. In special la bolnavii in varsta pot aparea modificari sanguine: trombopenie, leucopenie, neutropenie si, foarte rar: purpura, agranulocitoza si anemie megaloblastica, reactii ce impun reducerea dozelor sau administrarea de acid folinic.