Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect TERTENSIF 2, drajeuri

Detalii prospect TERTENSIF 2, drajeuri

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul TERTENSIF 2, drajeuri au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

C03BA - SULFONAMIDE

Precautii

Supravegherea testelor de kaliemie si uricemie, cu o atentie speciala mai ales: in cazul subiectului predispus la hipokaliemie (pacienti cardiaci carora li s-au prescris medicamente pe baza de digitalina sau laxative, persoane in varsta si pacienti cu hiperaldosteronism). A nu se prescrie Tertensif in combinatie cu alte medicamente cu actiune diuretica eliminatoare de potasiu; in cazul pacientului suferind de guta, pentru care este important sa se mentina tratamentul specific acestei afectiuni. Datorita insuficientei informatii clinice de pana in prezent, administrarea in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare este de evitat.

Interactiuni medicamentoase

Asociatii de evitat: acid tienilic, litiu, medicamente neantiaritmice care provoaca contractii ventriculare (fenoxedil, prenilamina, vincamina). Asociatii necesitand precautii de utilizare: Anti-inflamatoriile nesteroidiene (A.I.N.S.) administrate sistematic, metformina, mediile iodinate, agentii antiaritmici, medicamentele antrenand eliminare de potasiu, diureticele care produc kaliemie, medicamentele pe baza de digitalina. Combinatii care antreneaza o variatie a efectului antihipertensiv al Tertensifului: antiinflamatorii nesteroidiene (A.I.N.S.): duc la scaderea efectului Tertensifului; neuroleptice: efecte marite ale Tertensifului.

Supradozare

Tertensiful a fost studiat la doze atingand pana la 40 mg, ceea ce inseamna de 16 ori doza terapeutica. La aceste dozaje s-a observat o puternica actiune diuretica, indicele de kaliemie necesitand un control atent. Nu s-a observat nici o toxicitate a medicamentului.

Proprietati

Agent antihipertensiv. Indapamida este un derivat sulfonamidic netiazidic. La un dozaj zilnic de 2,5 mg, indapamida are o actiune antihipertensiva maximala de 24 ore, datorata unui efect vascular. La dozaje mai ridicate, activitatea antihipertensiva nu este marita in mod semnificativ, in schimb efectul diuretic creste. Indapamida reduce hiperreactivitatea vasculara la noradrenalina a subiectului hipertensiv si produce o descrestere a rezistentei vasculare totale si a rezistentei arteriolare. Indapamida nu afecteaza metabolismul lipidelor sau pe cel al hidratilor de carbon, nici chiar in cazul subiectului hipertensiv diabetic.

Posologie si mod de administrare

Un singur comprimat pe zi, oricare ar fi severitatea hipertensiunii. Mecanismul actiunii indapamidei inlatura necesitatea unui regim strict fara sare.

Compozitie

Fiecare drajeu contine 2,5 mg de indapamida hemihidrata.

Efecte adverse

Hipokaliemie, oboseala, hipotensiune ortostatica. O usoara crestere a uricemiei, dar fara sa provoace accese de guta la subiectul indemn. Manifestari de tip alergic.

Indicatii

Hipertensiune arteriala esentiala.

Contraindicatii

Accidente vasculare cerebrale recente; afectiuni hepatice grave; combinatii medicamentoase de evitat (a se vedea "Interactiuni medicamentoase").

TERTENSIF 2, drajeuri

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.