Prospect TINIDAZOL 500 mg, comprimate filmate
Detalii prospect TINIDAZOL 500 mg, comprimate filmate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul TINIDAZOL 500 mg, comprimate filmate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Precautii
- Actiune terapeutica
- Conditii de pastrare
- Interactiuni
- Posologie si mod de administrare
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Sicomed
- Actioneaza asupra:
Produse antiparazitare - Grupa medicament:
Antiprotozoare
Precautii
Administrarea in ultimele trimestre ale sarcinii se face cu prudenta, cu aprecierea comparativa a beneficiilor si eventualelor dezavantaje pentru mama si fat. Daca in timpul tratamentului apar tulburari ale sistemului nervos ca: ameteli, cefalee, agitatie, tulburari de coordonare neuromotorie, se recomanda intreruperea administrarii.
Actiune terapeutica
Derivat nitroimidazolic activ in infestarile cu Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis si Entamoeba histolytica si infectiile cu Gardnerella vaginalis, Bacteroides, Fusobacterii, Clostridium spp.
Interactiuni
Trebuie evitata asocierea cu: disulfiram - pot aparea bufeuri, delir, stare de confuzie; alcoolul - efect antabuse (ingrosarea tegumentelor, varsaturi, tahicardie); se vor evita produsele care contin alcool in cursul tratamentului si doua-trei zile dupa intreruperea acestuia. Asocieri pentru care sunt necesare precautii speciale: anticoagulante orale - creste efectul acestora prin diminuarea metabolismului lor hepatic. Este necesara adaptarea dozelor de anticoagulat prin controlul concentratiei de protrombina.
Posologie si mod de administrare
Comprimatele (sau pulberea de comprimate la copiii mici) se administreaza in timpul mesei sau imediat dupa masa. Giardioza: Adulti: 2 g (4 comprimate) in priza unica. Copii: 0,050-0,075 g/kg corp (fara a depasi 2 g) intr-o singura priza. In caz de esec (prezenta parazitului la tubajul duodenal sau prin examene coproparazitologice efectuate la intervale de 5-7 zile incepand din a 7-a - a 10-a zi dupa terminarea tratamentului), tratamentul trebuie repetat cu aceeasi doza. Se recomanda sa fie tratati concomitent toti membrii familiei pentru prevenirea reinfestarii. Amoebiaza intestinala: se asociaza cu amoebicid luminal (diloxanid furoat sau di-iodohidroxichinolona). Adulti: 2 g (4 comprimate)/zi intr-o singura priza, timp de 2-3 zile consecutiv. Copii: 0,050-0,060 g/kg corp/zi intr-o singura priza de 3 zile consecutiv. Amebiaza hepatica: Adulti: doza totala variaza intre 4-5 g si 10 g. Tratamentul se incepe cu 1,5-2 g/zi intr-o singura priza timp de 3 zile consecutiv. Daca tratamentul de 3 zile a fost ineficace, se continua administrarea produsului in dozele de mai sus pana la o durata totala de 5 zile. Copii: 0,050-0,060 g/kg corp/zi (fara a depasi 2 g) intr-o singura priza timp de 5 zile consecutiv. Concomitent cu chimioterapia poate fi necesara aspiratia puroiului din abcesul hepatic. Trichomoniaza: Adulti: 2 g (4 comprimate) intr-o singura priza. Partenerii sexuali trebuie tratati concomitent. Copii: 0,050-0,075 g/kg corp/zi (fara a depasi 2 g) intr-o singura priza. In caz de esec este necesara repetarea tratamentului cu aceeasi doza. Vaginita nespecifica (Gardnerella vaginalis): 2 g intr-o singura administrare sau cate 2 g in doua zile consecutive. Infectii cu anaerobi (Bacteroides, Fusobacterii, Clostridium spp.) se administreaza timp de 5-6 zile, in prima zi 2 g apoi 1 g/zi in priza unica sau cate 0,500 g de doua ori pe zi. Prevenirea infectiilor postoperatorii cu bacterii anaerobe: se vor administra, cu aproximativ 12 ore inainte de operatie, 2 g de Tinidazol. Gingivita ulcerativa necrozata (Vincent): doza unica de 2 g (4 comprimate).
Indicatii
Giardioza, trichomoniaza genito-urinara (la ambele sexe), amoebiaza intestinala si hepatica, gingivita ulcerativa necrozata (Vincent), vaginita nespecifica, infectii cu germeni anaerobi (si pentru prevenirea preoperatorie a acestora).
Contraindicatii
Preparatul nu se administreaza la bolnavii cu discrazie sanguina (porfirie manifestata sau in antecedente), sau modificari ale elementelor sanguine, leziuni organice ale sistemului nervos sau hipersensibilitate cunoscuta la Tinidazol. Deoarece substanta trece prin bariera placentara si se excreta in laptele matern, nu se recomanda administrarea preparatului in primele trei luni ale sarcinii si in perioada de alaptare.
Reactii adverse
Rareori Tinidazolul produce greata, varsaturi si modificarea gustului. Ca si compusii inruditi, Tinidazolul poate determina o leucopenie tranzitorie si reactii de hipersensibilizare.