Portal medical, prospecte medicamente, dictionar medical, farmacii, anunturi medicale
in

Prospect TROMBOSTOP, comprimate

Detalii prospect TROMBOSTOP, comprimate

Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul TROMBOSTOP, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!

ATC

B01AA - ANTAGONISTI AI VITAMINEI K

Prezentare farmaceutica

Comprimate continand acenocumarol 2 mg (flac. cu 30 buc.).

Actiune terapeutica

Anticoagulant cumarinic, actioneaza ca antivitamina K, impiedicand perfectarea sintezei hepatice a protrombinei si a factorilor VII, IX si X. Efectul apare numai in vivo (actiunea se exercita la nivelul ficatului), are o perioada de latenta de 24-36 ore de la administrarea primei doze si se mentine 48-72 de ore; influenta asupra timpului de protrombina Quick este maxima dupa 36-72 ore.

Mod de administrare

Oral: 4 mg/zi (2 comprimate) timp de 2 zile, ca doza de atac, apoi 1-2 mg/zi pentru intretinerea efectului, in functie de timpul de protrombina (activitatea protrombinica trebuie mentinuta la circa 25% din valoarea normala); dozarea trebuie strict individualizata (variatii mari).

Indicatii

Tratamentul trombozelor extensive ale venelor profunde (se administreaza initial heparina); profilaxia trombozelor venoase si a accidentelor embolice dupa interventii chirurgicale (la bolnavii cu risc crescut), tromboflebite recurente, profilaxia de durata a trombozelor pe valvulele cardiace protetice si pe grefele vasculare, profilaxia accidentelor tromboembolice in stenoza mitrala (cand se face defibrilarea sau in caz de embolii recurente); impiedicarea extinderii trombozei in infarctul acut de miocard.

Contraindicatii

Alergie la anticoagulante cumarinice, diateze hemoragice, hipertensiune arteriala peste 200 mm Hg, leziuni ale parenchimului hepatic si renal, ulcer gastroduodenal, hemoragie cerebrala, sarcina; nu se foloseste in primele trei zile dupa interventiile chirurgicale sau dupa nastere (la nevoie se antagonizeaza temporar efectul prin injectii de fito-menadiona); prudenta sau se evita in caz de hiperfibrinoliza (in pancreatita acuta, interventii chirurgicale la nivelul plamanului, prostatei sau uterului etc.) si la bolnavii cu insuficienta cardio-vasculara severa; prudenta si doze mici la hepatici, renali, hipertiroidieni, in stari febrile, la denutriti si in boli sistemice grave. Radioterapia creste mult sensibilitatea la anticoagulante (doze mici). In timpul tratamentului cu Trombostop injectiile subcutanate si intramusculare trebuie evitate (risc de hematom). O serie de medicamente modifica efectul anticoagulantelor cumarinice (prin mecanisme diverse) - introducerea sau suprimarea acestor medicamente in timpul tratamentului cumarinic impune controlul timpului de protrombina, eventual modificarea dozei de Trombostop; efectul anticoagulant poate fi crescut prin: salicilati, paracetamol, fenilbutazona, acid mefenamic, cloralhidrat, IMAO, chinidina, acid etacrinic, laxative si oleu de parafina, acid nicotinic, clofibrat, hormoni tiroidieni, disulfiram, sulfamide, antibiotice care afecteaza flora intestinala, cloramfenicol, acid nalidixic, miconazol; efectul anticoagulant poate fi scazut prin: pansamente gastrointestinale, antiacide (doze mari), carbune medicinal, colestiramina, barbiturice, metaqualona, unele tranchilizante si neuroleptice, carbamazepina, diuretice mercuriale, digitalice, tetracicline, peniciline, streptomicina, rifampicina, griseofulvina; anticoagulantele cumarinice pot creste efectul sulfamidelor hipoglicemiante si toxicitatea fenitoinei. Tratamentul cu Trombostop trebuie evitat atunci cand nu este posibil controlul efectului prin analize de laborator periodice (activitatea protrombinica trebuie determinata zilnic in primele zile de tratament, apoi de 2-3 ori pe saptamana si, in continuare, la intervale de cel putin 3 saptamani).

Reactii adverse

Sangerari diverse, relativ greu de controlat (se injecteaza fitomenadiona); rareori stomatita ulceroasa, tulburari digestive, alopecie, urticarie, eruptii cutanate necrotice, febra, leucopenie.

TROMBOSTOP, comprimate

© medicpedia.ro - Prospecte medicamente, farmacii, clinici/spitale, articole medicale, afectiuni/boli, dictionar medical.