Prospect VASONIT RETARD 600 mg, comprimate filmate
Detalii prospect VASONIT RETARD 600 mg, comprimate filmate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul VASONIT RETARD 600 mg, comprimate filmate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Doze, mod de administrare
- Interactiuni medicamentoase
- Conditii de pastrare
- Supradozare
- Compozitie
- Efecte secundare
- Proprietati farmacoterapeutice
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Precautii, atentionari
- Contraindicatii
Producator: Terapia S.A.
- Actioneaza asupra:
Sistemul cardiovascular - Grupa medicament:
Vasodilatatoare periferice
Doze, mod de administrare
Comprimatele se vor administra oral fara a fi zdrobite, cu lichid, dupa mese. Doza zilnica va fi stabilita de catre medic, urmand a fi respectata cu strictete de catre pacient. In medie, se va administra cate un comprimat de 1-2 ori/zi.
Interactiuni medicamentoase
La administrare concomitenta de pentoxifilina si preparate hipotensoare, efectul acestora poate fi potentat; anticoagulante si antiagregante plachetare - se impune supravegherea atenta a coagularii datorita riscului crescut de hemoragie; antidiabetice orale, efectul acestora poate fi potentat iar dozele mari de pentoxifilina pot stimula secretia de insulina la bolnavii de diabet. Datorita interactiunilor ce pot surveni, pacientul trebuie sa informeze medicul privitor la tratamentele pe care le urmeaza.
Conditii de pastrare
Se pastreaza in locuri uscate, sub 25 grade Celsius, ferite de lumina, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor! Termen de valabilitate: 3 ani. Nu utilizati produsul dupa data expirarii!
Supradozare
Se manifesta prin: pierderea cunostintei, hipotensiune, hematemeza, abolirea reflexelor si spasme. Recomandari pentru medicul curant: la scaderea pronuntata a tensiuni arteriale se recomanda administrarea intravenoasa a unui expandor plasmatic; la aparitia de spasme, se recomanda administrarea de diazepam.
Efecte secundare
Frecvent: tulburari digestive (inapetenta, greata, voma, pirozis, dureri gastrice, diaree); reactii cutanate; cefalee, ameteli. In cazuri rare: valuri de caldura, palpitatii, simptome asemanatoare cu cele din stenoza vaselor coronariene, hipotensiune arteriala. In cazuri izolate: tulburari de ritm cardiac, icter, modificari ale tabloului sanguin, trombocitopenii, predispozitie la hemoragii ale pielii, mucoaselor si ale tractului digestiv.
Proprietati farmacoterapeutice
Pentoxifilina este un derivat xantinic cu actiune vasodilatatoare si de sporire a elasticitatii eritrocitelor; se utilizeaza atat in tratamentul tulburarilor circulatorii ale membrelor cat si al vaselor cerebrale. Spre deosebire de alti derivati ai metilxantinei, pentoxifilina nu are efect stimulativ asupra sistemului nervos central. Prin modul sau de conditionare, produsul Vasonit retard asigura o actiune prelungita.
Precautii, atentionari
In urmatoarele afectiuni pentoxifilina se va administra doar dupa ce se iau masuri stricte de precautie: scleroza sau stenoza vaselor coronariene sau cerebrale asociate cu hipertensiune arteriala; aritmii cardiace severe; hipotensiune arteriala pronuntata. De asemenea, se vor avea in vedere urmatoarele: tratamentul cu pentoxifilina va fi intrerupt la aparitia unei hemoragii retiniene; aparitia unei sarcini in timpul tratamentului cu pentoxifilina trebuie imediat semnalata medicului; daca exista contraindicatii sau daca pacientul resimte efecte secundare in timpul tratamentului, acestea vor fi semnalate pentru a intra in atentia medicului curant; se recomanda prudenta in administrarea pentoxifilinei la conducatorii auto sau la persoanele ce deservesc utilaje, datorita posibilitatii de aparitie a simptomului de vertij; in caz de insuficienta cardiaca se impune un tratament prealabil cu glicozide cardiotonice.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la pentoxifilina, cofeina, teobromina, teofilina; infarct miocardic acut; hemoragii ale vaselor mari; hemoragii retiniene; predispozitie la hemoragii retiniene in hipertensiune si diabet; perioada de sarcina si alaptare.