Prospect VEKFAZOLIN, flacon injectabil
Detalii prospect VEKFAZOLIN, flacon injectabil
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul VEKFAZOLIN, flacon injectabil au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Mod de prezentare
- Actiune terapeutica
- Mod de administrare
- Interactiuni medicamentoase
- Compozitie
- Indicatii
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Faran
- Actioneaza asupra:
Antiinfectioase de uz sistemic - Grupa medicament:
Alte antibacteriene
Actiune terapeutica
Vekfazolin este un antibiotic semisintetic beta-lactamic cu actiune bactericida din generatia a II-a. Inhiba biosinteza peretelui celulelor bacteriene prin afinitatea specifica pentru proteinele enzimatice principale care participa la biosinteza respectiva. Rezista la beta-lactamazele produse de germenii grampozitivi si gramnegativi. Cefuroxima sodica nu este metabolizata in organism. Distributia tisulara este ridicata, difuzand in mod deosebit in bila, secretii bronhice, oculare, interstitiale, tesut osos, cardiac, articular, piele. Traverseaza bariera placentara.
Mod de administrare
Se administreaza i.m. profund, sub forma de suspensie, obtinuta prin adaugarea a 3 ml ser fiziologic sau apa distilata; pentru injectarea i.v. se foloseste numai solutie preparata in 6 ml ser fiziologic sau apa distilata si se introduce lent (3-5 min); in cazul perfuziei, 1,5 g Vekfazolin se adauga la 50 ml solutie perfuzabila si se introduce lent (cel putin 30 min). La adulti si copii peste 12 ani: obisnuit 1,5- 3 g i.m. o data pe zi sau fractionat, in cazuri grave sau infectii cu germeni moderat sensibili se poate creste la 6 g/zi. La copii intre 3 saptamani si 12 ani: 20-80 mg/kg corp/zi. La nou nascuti, pana la 2 saptamani: 20-50 mg/kg corp o data pe zi. In gonoree se administreaza o doza unica de 250 mg i.m.
Interactiuni medicamentoase
In timpul tratamentului cu Vekfazolin poate aparea o falsa reactie pozitiva la dozarea glucozei cu substante reducatoare, dar care nu apare cand se folosesc metode specifice glucuronoxidazei.
Indicatii
Tratamentul unor cazuri selectionate de infectii cu germeni sensibili cefuroxima: infectii biliare si gastrointestinale, respiratorii, infectii din sfera O.R.L., infectii osoase si articulare, infectii urinare si renale, infectii genitale - gonoree, infectii ale tesuturilor moi, ale plagilor pielii, septicemii, infectii ale bolnavilor imunodepresati, profilaxia preoperatorie a infectiilor.
Reactii adverse
Uneori manifestari alergice (eruptii maculo-papuloase, urticarie, prurit, febra); reactii anafilactice; diaree; eozinofilie; leucopenie si neutropenie tranzitorie. Rareori cefalee, ameteli.