Prospect VIDAN, comprimate
Detalii prospect VIDAN, comprimate
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul VIDAN, comprimate au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Sarcina si alaptare
- Interactiuni medicamentoase
- Conditii de pastrare
- Supradozare
- Farmacocinetica
- Proprietati
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Doze uzuale
- Contraindicatii
- Reactii adverse
Producator: Vianex
- Actioneaza asupra:
Sistemul musculo-scheletic - Grupa medicament:
Antireumatice specifice
Sarcina si alaptare
Cu toate ca nu s-a observat o actiune teratogena in studiile pe animale de experienta, nu s-a dovedit inca siguranta in administrarea acidului mefenamic in timpul sarcinii si alaptarii.
Interactiuni medicamentoase
Acidul mefenamic, ca si alte AINS, fiind puternic legat de proteinele plasmatice exista posibilitatea sa ia locul altor medicamente cu aceeasi capacitate sau mai mica, de a se lega de proteinele plasmatice, potentand activitatea acestora. Trebuie administrat cu grija la pacientii tratati concomitent cu anticoagulante cumarinice (warfarina), sulfonil uree, hidantoine sau sulfamide. Ca urmare a administrarii acidului mefenamic poate aparea o falsa reactie pozitiva pentru biliurie.
Supradozare
Nu exista antidot specific. Daca intervine o supradozare accidentala, stomacul trebuie golit prin inducerea vomei sau prin spalatura gastrica urmata de administrarea de carbune activ. Functiile vitale trebuiesc monitorizate si sustinute. Deoarece acidul mefenamic este puternic legat de proteinele plasmatice, hemodializa nu este eficienta. In caz de supradozare masiva cu acid mefenamic, s-au semnalat: convulsii epileptice, blocaj renal, coma.
Farmacocinetica
Este rapid si complet absorbit dupa administrarea orala, iar nivelul maxim plasmatic se atinge in 2 ore. Acidul mefenamic difuzeaza mai intai in ficat si rinichi si traverseaza de asemenea bariera placentara. Timpul mediu de injumatatire este de 3-4 ore. Dupa mai multe administrari, nivelele plasmatice sunt proportionale cu doza, fara nici o acumulare evidenta.
Proprietati
Vidan contine ca substanta activa acidul mefenamic, care este un antiinflamator nesteroidian, analgezic si antipiretic din grupa acidului antranilic. Denumirea chimica: N-2,3-xylylanthranilic acid. Greutatea moleculara: 241,3. Formula chimica: C15H15NO2. Acidul mefenamic are proprietati antiinflamatorii, analgezice si antipiretice. Acidul mefenamic inhiba sinteza prostaglandinelor, inclusiv a PGF 2a de la nivelul musculaturii netede bronsice. E posibil ca aceste actiuni farmacologice sa explice, cel putin partial, utilizarea cu succes a preparatului in terapia bolilor inflamatorii dureroase si degenerative ale sistemului musculo scheletal.
Forma de prezentare
Vidan, cutii cu 24 tablete filmate a 500mg acid mefenamic (3 blistere cu 8 tablete).
Indicatii
Vidan se recomanda pentru terapia simptomatica a urmatoarelor boli inflamatorii dureroase: artrita reumatoida; spondilite anchilozante; artrite psoriazice. Se mai recomanda in: dismenoree primara; migrene, dureri dentare, dureri postoperatorii; metroragii datorate unor disfunctii hormonale, cand nu exista dereglari organice.
Doze uzuale
Doza uzuala pentru adulti si pentru copii mai mari de 14 ani este de o tableta la 8 ore (de 3 ori pe zi).
Contraindicatii
Vidan nu trebuie administrat la: persoane cu hipersensibilitate la componentele medicamentului; persoane cu simptomatogie alergica la alte antiinflamatoare nesteroidice (aspirina); persoane cu antecedente gastrice (ulcer gastroduodenal, gastrite). Se va evita terapia concomitenta cu alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (acid salicilic) deoarece creste pericolul aparitiei tulburarilor gastrointestinale. Se va acorda atentie persoanelor cu disfunctii hepatice sau renale.
Reactii adverse
Cele mai des intalnite reactii adverse sunt: dispepsii, dureri de cap, diaree, dureri abdominale, vertij. Extrem de rar s-au semnalat: ulcer peptic, hemoragii la nivelul tractului gastrointestinal, dereglari vizuale si nervoase, cresteri ale uremiei, nefrite interstitiale; disfunctii hematologice (anemie hemolitica autoimuna, neutropenie, hipoplazia maduvei osoase, trombocitopenie); pancreatite, convulsii epileptice, tulburari psihice, biliurie. Toate aceste simptome dispar la intreruperea medicatiei.