Prospect VITAMINA A, solutie pentru uz intern
Detalii prospect VITAMINA A, solutie pentru uz intern
Informatiile prezentate (prospectul) pentru medicamentul VITAMINA A, solutie pentru uz intern au caracter informativ. Nu suntem raspunzatori pentru eventualele erori. Consultati mai intai medicul dvs. inainte de a lua medicamente!
- ATC
- Mod de administrare
- Interactiuni medicamentoase
- Conditii de pastrare
- Compozitie
- Forma de prezentare
- Indicatii
- Actiune farmacoterapeutica
- Contraindicatii si precautii
- Reactii adverse
Producator: Sicomed
- Actioneaza asupra:
Tract digestiv si metabolism - Grupa medicament:
Alte produse cu vitamine, combinatii
- VITAMINA D3, solutie injectabila
- STEROGYL, solutie buvabila
- VITAMINA C 10%, fiole
- BEVIPLEX, drajeuri
- VIDAYLIN-M, sirop
- TACHYSTIN, solutie buvabila
- ELECTOVIT, comprimate filmate
- SUPRADYN, drajeuri
- VITAMINA PP, fiole
- CHILDRENS CHEWABLE MULTIVITAMINS WITH CALCIUM (Dino-vit - Calciu), tablete mastecabile
Mod de administrare
Adulti: oral, 10 000 - 20 000 U.I. pe zi in cure de 6 saptamani; in avitaminozele severe, intramuscular profund, 300000 U.I./ saptamana, apoi p.o. 50 000 U.I./ zi. Copii: oral, sugari si copii sub 2 ani 1 000-10 000 U.I./ zi in doua prize timp de 15 zile; copii peste 2 ani: 2 000-30 000 U.I./ zi timp de 15 zile repetand eventual lunar (in sezonul rece); copii peste 3 ani in cazuri grave: 100 000-300 000 U.I. i.m. profund repetand de 2-3 ori, la intervale de 2-4 saptamani; in cazuri de rujeola, se administreaza 200 000-300 000 U.I.
Interactiuni medicamentoase
Utilizarea continua a uleiului de parafina ca laxativ, a neomicinei si a colestiraminei impiedica absorbtia intestinala a retinolului. Absorbtia poate fi redusa si in cazul icterului colestatic sau al malabsorbtiei de lipide.
Compozitie
Drajeuri continand retinol acetat 10000 U.I., solutie uleioasa injectabila continand retinol acetat 300000 U.I. (fiole de 1 ml), solutie injectabila hidrosolubila continand retinol palmitat 40000 U.I. (fiole de 2 ml).
Forma de prezentare
Flacoane cu 30 de drajeuri a 10 000 U.I.; cutii cu cate 5 sau 100 fiole a 2 ml de solutie injectabila hidrosolubila (40 000 U.I.); cutii cu cate 10 sau 100 fiole a 1 ml de solutie injectabila liposolubila (300 000 U.I.).
Indicatii
Stari de hipo- si avitaminoza A; afectiuni oculare prin carenta vitaminica specifica - hemeralopie, nictalopie, xeroftalmie, keratomalacie; medicatie adjuvanta in unele afectiuni ale mucoaselor - ozena, rinita atrofica, bronsita cronica, stomatita, vaginita; medicatie adjuvanta in unele boli de piele - acnee vulgara, hiper- si diskeratoze; icter colestatic, ciroza biliara primitiva, rujeola.
Actiune farmacoterapeutica
Vitamina liposolubila cu actiuni metabolice complexe, intervine in regenerarea pigmentilor retinieni fotosensibili, creste acuitatea vizuala in lumina redusa, in formarea si dezvoltarea normala a tesutului epitelial; stimuleaza procesul de crestere, intervine in metabolismul hormonilor steroidieni. Absorbtia din intestin a formelor orale apoase nu necesita prezenta emulgatorilor si a lipazelor pancreatice, putand fi utilizate si in acolie si insuficienta pancreasului exocrin. Preparatele uleioase se absorb mai bine din intestin, cele apoase fiind mai indicate administrarii i.m. Difuzeaza greu prin placenta, dar sunt prezente in lapte. Se excreta prin urina sau fecale sub forma de retinal si acid retinoic.
Contraindicatii si precautii
Hipervitaminoza A; in primul trimestru al sarcinii se va folosi numai la indicatia medicului si fara a depasi 50000 U.I. pe zi, datorita potentialului teratogen.
Reactii adverse
Supradozarea provoaca fenomene de hipervitaminoza - oboseala, iritabilitate, anorexie, scadere in greutate, tulburari gastrointestinale, febra, alopecie, par uscat, modificari ale tegumentelor, cefalee, anemie, dureri osoase si articulare. La copii simptomatologia de intoxicatie cronica poate include hipertensiune intracraniana si edem papilar, tinitus, tulburari vizuale, edem al oaselor lungi (nu se vor depasi dozele prevazute la modul de administrare). Simptomele dispar in general la intreruperea administrarii, dar la copii, prin inchiderea prematura a epifizelor de crestere, poate aparea oprirea din crestere a oaselor. Intoxicatia acuta apare in cazul dozelor foarte mari: sedare, ameteli, greata si voma, eritem, prurit, descuamare. Injectarea intramusculara a solutiilor uleioase poate determina iritatie locala (durere, noduli). Pot sa apara, de asemenea, fibroza hepatica, pigmentare galbena a tegumentelor, anemie normocroma macrocitara.