Cat de sanatoase sunt bauturile energizante?

Cat de sanatoase sunt bauturile energizante

Bauturile energizante (BE) – Energy drinks

Consumul de bauturi energizante a devenit un fenomen international. In unele tari, cum ar fi SUA sunt etichetate ca suplimente alimentare si sustin o multitudine de efecte benefice asupra sanatatii. Reclama este clar excelenta dar este oare in concordanta cu realitatea continutului?

Majoritatea BE contin zahar (glucoza, fructoza, sucroza). Acest consum suplimentar de zahar este asociat unei diete dezechilibrate, cresterii in greutate, riscului de obezitate, diabet zaharat si bolilor cardio vasculare.

Cafeina – este intr-adevar un stimulant al sistemului nervos central. Poate creste frecventa pulsului, tensiunea arteriala, peristaltismul intestinal.

Cafeina este si un diuretic, deci incercarea de a ne hidrata cu BE ce contin cafeina nu va avea succes. Prin urmare noi incercam sa ne crestem performanta cu BE dar in urma deshidratarii si pierderii de electroliti, performanta va scadea, asa numita senzatie de “crash and burn”.

De asemenea, consumul de BE este adesea asociat cu consumul de alcool. Prin urmarea efectul de deshidratare va fi si mai intens, avand in vedere ca si alcoolul produce deshidratare. In ciuda miturilor, consumul de BE nu va masca efectele alcoolului si nici nu va face ca persoana sa fie apta de a conduce masina.

Dupa un consum ridicat de cafeina (atentie mare la Energy shots) putem prezenta un puls neregulat si marit. In cazul persoanelor ce deja au o boala cardiaca s-a sugerat chiar si corelatia cu disectia de aorta, in urma consumului crescut de cafeina. Alti constituenti ai BE pot potenta efectul cafeinei sau pot ele insele sa contina cafeina.

La copii si adolescenti, acestia nefiind consumatori obisnuiti de cafeina si neprezentand toleranta, efectul de intoxicare cu cafeina este mai mare. Alte componente ale BE cum ar fi taurina, despre care producatorii de BE spun ca are nenumarate beneficii, nu au suficiente dovezi care sa le sustina consumul in contextul BE. Continutul de vitamine din BE nu ne vor oferi nici un fel de crestere a senzatiei de energie instantanee.

Insa aportul zilnic, din alimentatie, de vitamine si minerale ne va oferi energia pe care o cautam.

Daca va simtiti obositi in mod cronic incercati sa dormiti 8 ore pe zi, sa aveti o dieta echilibrata si includeti miscarea in rutina zilnica. Daca aceste lucruri nu functioneaza, adresati-va medicului, pot fi probleme cum ar fi anemia sau hipotiroidismul.

Nu conduceti obositi, sperand ca BE va vor ajuta!

un articol de Dr. Irina Mateies (http://www.facebook.com/DieteticianInCluj)

Surse folosite pentru acest articol:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23914511
http://www.cfp.ca/content/59/9/947.long
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23493538
http://www.efsa.europa.eu/fr/efsajournal/doc/1260.pdf