Ce sunt antioxidantii? Care este rolul lor in organism?

Antioxidanti

Antioxidantii

Antioxidant – un termen des intalnit in aproape orice produs promovat ca fiind aducator de sanatate. Lucrurile nu stau chiar asa, sunt inca multe de studiat in ceea ce priveste antioxidantii. Ei pot fi si daunatori, mai ales in catitati prea mari.

Pentru a intelege exact despre ce e vorba, intai trebuie sa intelegem ce sunt ei. Oxigenul, atat de necesar vietii, produce in mod inevitabil si asa numitii “radicali liberi ” ce au capacitatea de a produce schimbari in structura proteinelor, lipidelor, carbohidratilor si a ADN-ului. Corpul uman face fata acestei probleme o data prin antioxidanti endogeni (interni) cum ar fi unele enzime, bilirubina, acidul uric, glutationul, dar si cu ajutorul antioxidantilor externi (adusi prin alimentatie) cum ar fi vitamina C, E, carotenoizi, flavonoizi, Seleniu, Zinc.

Doza optima din fiecare antioxidant si combinatia lor optima nu este exact cunoscuta.

Tineti minte ca daca ceva e bun pentru noi nu inseamna ca trebuie sa exageram cu cantitatea.
Insa o recomandare rezonabila este sa mancam o gama cat mai variata de alimente bogate in antioxidanti si sa preferam aportul lor prin dieta in locul variantei de suplimente alimentare.
Prin urmare nu uitati sa consumati cele 5 portii de legume si fructe pe zi!

Exemple de antioxidanti si sursele lor :

– vitamina C : capsuni, citrice, kiwi, varza de Bruxelles, conopida
– vitamina E : legumele cu frunze verde inchis (spanac), nuci, seminte, germeni de grau, uleiuri vegetale
– carotenoizi : fructe si legume portocalii si rosii (morcovi, rosii, caise, pepene) si legumele cu frunze verde inchis.

Licopenul este un carotenoid care a primit multa atentie . Beneficiile lui sunt inca in stadiul de studiu. Surse – rosii, pepene rosu, papaya, caise.
Luteina- un alt carotenoid important. Surse – brocoli, spanac, kale, porumb, kiwi, grapefruit, dovlecel

– Flavonoizi – fructele de padure, mere, ceapa, ceaiul, vinul rosu, patrunjel, cimbru, citrice, struguri, cirese
– Zinc – carnea de miel, verdeturile, radacinoasele, crustacee
– Seleniu – carnea de vita, cereale, nuci, peste

Antioxidare placuta!

un articol de Dr. Irina Mateies (http://www.facebook.com/DieteticianInCluj)