De-a lungul a sute de mii de ani de evolutie, umarul uman a suferit modificari dramatice pentru a deveni mai versatil, permitand bratelor noastre sa se intinda deasupra capului, in spate si sa se balanseze in cercuri complete. Dar a devenit, de asemenea, mult mai predispus la leziuni.
Se estimeaza ca, la un moment dat, una din patru persoane se lupta cu dureri de umar. Pentru unii, o durere ar putea interfera doar usor cu sportul lor favorit, dar pentru altii, poate inseamna un chin de a se imbraca dimineata.
Durerea de umar va poate face zilele mai dificile si va poate tine treaz noaptea. Fereste-te de cu cateva obiceiuri inteligente de exercitii fizice.
Testati-va mai intai mobilitatea.
Inainte de a incerca o miscare sportiva sau de ridicare a greutatii de deasupra capului – sau ca un indicator general al modului in care functioneaza umarul – incercati un test simplu in trei parti pentru mobilitatea umarului.
In primul rand, stati in fata unui perete – cu degetele de la picioare atingandu-l – si vedeti daca puteti ridica cate un brat deasupra capului pentru a atinge peretele din fata dumneavoastra, cu palma plata. Apoi, coborati mana in jos pentru a atinge ceafa, pastrand cotul intins in lateral. In al treilea rand, coborati bratul inapoi in lateral, apoi ridicati bratul in spatele spatelui, urmarind sa atingeti omoplatul opus cu spatele mainii. Repetati cu cealalta mana.
Daca aveti probleme in a face aceste miscari sau in a ajunge la pozitiile finale, ati putea beneficia de mai multa mobilitate.
Pentru a va imbunatati amplitudinea de miscare, efectuati aceleasi exercitii pana cand simtiti o intindere, apoi mentineti-o timp de 30 de secunde pana la un minut. Faceti acest lucru de trei pana la cinci ori, de doua ori pe saptamana. Apoi, monitorizati-va progresul – daca mobilitatea dvs. nu se imbunatateste, s-ar putea sa aveti nevoie sa tineti intinderile mai mult timp sau sa le repetati mai frecvent. Dupa cateva saptamani, daca mobilitatea dvs. este inca limitata sau aveti dureri in timp ce va intindeti, consultati un fizioterapeut sau un alt profesionist medical.
Muschii puternici iti intaresc umerii.
Intarirea muschilor care inconjoara umarul creste rezistenta acestuia, prevenind durerea si ranile, a declarat Behnam Liaghat, specialist in fizioterapie sportiva si profesor asistent la University of Southern Denmark. Lucrati atat muschii mari din partea superioara a spatelui si a pieptului, cat si muschii mai mici, stabilizatori, care inconjoara umarul si scapula, raftul pe care se sprijina articulatia umarului.
Odihniti-va si reechilibrati-va pentru dureri minore.
Adesea, inflamatiile sau iritatiile minore la nivelul articulatiei umarului se rezolva in cateva zile. Gheata si antiinflamatoarele pot fi de ajutor.
Un pic de terapie fizica ajuta mult.
Daca durerea persista – sau daca este insotita de slabiciune, de senzatii de pocnituri sau de senzatia ca articulatia se deplaseaza sau aluneca – consultati un medic, a sfatuit Dr. Lansdown. Unele leziuni nu vor face decat sa se inrautateasca si, cu cat cautati mai repede un tratament, cu atat mai simplu si mai reusit poate fi acesta.
Leave a Reply