Vechea zicala “Tu esti ceea ce mananci” are ceva adevar in ea.
Dar cele mai recente cercetari arata ca atunci cand manci poate fi la fel de important.
“Trebuie sa mancati in ton cu ceasul interior al corpului care va ghideaza cand va trezeti si cand sa dormiti – ceas care ajuta automat sanatatea ta. Obtineti energie atunci cand puteti sa o utilizati si sa permiteti corpului sa se odihneasca atunci cand este necesar”
spune Michael Roizen, MD, sef de sanatate al Clinicii Cleveland.
Mananca in timpul orelor de zi. “Organismele noastre au evoluat pentru a fi pregatite pentru mancare in timpul zilei, astfel incat sa avem o cantitate suficienta de energie pentru supravietuire”, spune dr. Roizen. Acest lucru inseamna ca organismul dvs. este cel mai sensibil la insulina – un hormon care muta glucoza din sangele dvs. in majoritatea celulelor, inclusiv celulele musculare, pentru a fi utilizata drept carburant in timpul zilei. Rezistenta la insulina este cea mai ridicata pe timp de noapte, cand sunteti mai putin activi. In consecinta, ati terminat depozitarea majoritatii caloriilor pe care le consumati seara ca grasimi, spune dr. Roizen.
Dar intre cursurile de spinning dupa orele de lucru si orele de cocktail de seara, nu va puteti astepta intotdeauna sa va impachetati toata hrana inainte ca soarele sa se stabileasca, in special in timpul lunilor de iarna, cand devine intunecat inca din 4:30 dimineata. O optiune mai realista: “Incercati sa mancati in timpul unei ferestre de 12 ore in fiecare zi – de exemplu, intre orele 7:00 si 19:00 si apoi puneti lacatul pe frigider dupa aceea, spune Pamela Peeke, MD, MPH, profesor asistent de medicina la Universitatea din Maryland.
Nu sari peste micul dejun!
Cercetarile au descoperit ca mancatorii de dimineata tind sa aiba tensiune arteriala mai mica si colesterol, si mai putine sanse de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral. Exista, de asemenea, beneficii de pierdere in greutate: Femeile care au luat timp pentru un mic dejun considerabil (ganditi oua, paine prajita si fructe, mai degraba decat un bar rapid) au pierdut mai multa greutate dupa 12 saptamani decat cei a caror cea mai mare masa a fost la cina, publicat in jurnalul medical Obezitatea. Ei aveau, de asemenea, niveluri mai scazute de zahar din sange, insulina, trigliceride si hormoni de foame, cum ar fi ghrelinul.
Leave a Reply