Mai sunt bune legumele si fructele in zilele noastre?
Ma tot lovesc de acesta intrebare. Sunt convinsa ca multe soiuri de plante s-au modificat, de multe ori in favoarea rezistentei la daunatori sau in favoarea cantitatii produse. Pe de alta parte, in ultima vreme publicul a devenit din ce in ce mai vocal in a cere mai multi nutrienti de la plantele lor, asa ca trendul s-ar putea schimba.
Daca am pierdut o anumita cantitate de nutrienti prin soiurile existente astazi, avem insa avantajul de a avea la dispozitie o mult mai mare varietate de legume si fructe decat oricand inainte.
Capacitatea de a varia foarte mult legumele si fructele mancate este foarte importanta pt ca prin amestec obtinem maximul beneficiului.
De asemenea studiile facute pe cohorte de persoane care au o alimentatie orientata spre un consum mai mare de plante si care au aratat invariabil o varietate de beneficii, nu au fost facute folosind niste legume speciale. Persoanele din studii sunt oameni care mananca legume din comert, ca majoritatea dintre noi, doar ca in cantitate mai mare, iar beneficiile au fost evidente.
Trebuie sa mai luam in considerare un lucru – beneficiile aduse de ceea ce nu mancam, atunci cand mancam legume si fructe. Daca aducem o cantitate corespunzatoare de plante in dieta este foarte probabil sa reducem altceva, cum ar fi – produsele inalt procesate, produsele cu cantitate mare de zahar.
Prin urmare eu zic sa ne preocupam mai putin de sursa plantelor ( fara sa neg importanta acesteia) si sa avem mai mare grija ca ele chiar sa faca parte din dieta noastra zilnica, pentru ca cele mai bune plante sunt cele pe care chiar le mancam, nu cele despre care povestim!
Asa ca alegeti o gama cat mai variata de plante, cu cat mai multe culori si aveti grija sa ajungeti la 5 portii pe zi de plante (unde o portie este 1/2 de cana legume gatite, sau 1 cana de legume proaspete).
Pofta buna!
un articol de Dr. Irina Mateies (http://www.facebook.com/DieteticianInCluj)
Leave a Reply